Brossen verplicht aan K.U.Leuven

28/09/11 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

De eerstejaarsstudenten sociale wetenschappen aan de K.U.Leuven zullen beurtelings (niet) naar de les mogen.

Brossen verplicht aan K.U.Leuven

© Belga

Aan de K.U.Leuven mogen eerstejaarsstudenten sociale wetenschappen beurtelings niet naar de les. Ze moeten de zogenaamde weblectures dan online bekijken, vanwege de overbevolking van de aula's.

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

De regeling geldt voor vijf vakken die de eerstejaars communicatiewetenschappen en politieke en sociale wetenschappen samen volgen.

Pauze

De decaan van de faculteit sociale wetenschappen, Katlijn Malfliet, verdedigt de maatregel. "De technologie is er, we moeten ze gebruiken. Ik begrijp dat dergelijke innovaties eerst tegenwind krijgen. De collega's van de UCL in Louvain-La-Neuve doen het al langer en hebben er goede ervaringen mee."

Malfliet ziet enkele voordelen: "Je kunt even op pauze drukken of terugspoelen."

Volgens haar zal de maatregel hooguit enkele weken nodig zijn en is het dus "een beperkt experiment van enkele professoren." Vorig jaar werden sommige colleges nog twee keer gegeven, wat de werkdruk van de proffen verzwaarde.

Sociaal aspect

De studentenvereniging Politika protesteert. "Het kan niet dat het recht op onderwijs ontzegd wordt aan studenten die evenveel inschrijvingsgeld betaald hebben om lessen bij te wonen als studenten uit minder bevolkte richtingen of met grotere aula's, luidt het.

Inge Geerardyn, de ondervoorzitster van de overkoepelende studentenorganisatie Loko wijst op het verlies van het sociaal aspect: "Eerstejaars hebben behoefte aan contacten met hun medestudenten en hun prof." Malfliet relativeert dat: "In zo'n volle aula durven beginnende studenten toch geen vragen stellen, daarvoor hebben we het monitoraat." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners