'Belgische terreurverdachte was op vrije voeten in afwachting van een enkelband'

03/12/15 om 05:22 - Bijgewerkt om 05:21

Ahmed Dahmani (26), die in Turkije in de cel zit op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van Parijs, had eigenlijk thuis in Molenbeek moeten zitten met een enkelband.

'Belgische terreurverdachte was op vrije voeten in afwachting van een enkelband'

© Belga

Dat melden de kranten van Mediahuis.

Ahmed Dahmani werd in maart van dit jaar in Brussel veroordeeld tot 20 maanden effectieve celstraf voor een reeks diefstallen. Maar omdat straffen onder de drie jaar tot nader order niet uitgezeten moeten worden, moest hij wachten tot hij een enkelband zou krijgen. Volgens de kranten van Mediahuis zou hij die pas op 16 november krijgen, acht maanden na zijn veroordeling.

In tussentijd kon Dahmani in augustus ongestoord met Salah Abdeslam naar Griekenland reizen, een van de routes naar Syrië. En kon hij wellicht ook mee de aanslagen van Parijs plannen en op 14 november het vliegtuig naar Turkije nemen.

'Hij was niet thuis'

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt dat Dahmani in maart veroordeeld werd en die straf mocht uitzitten met een enkelband. "Toen de diensten gingen aanbellen om de enkelband te installeren, was hij er niet". Of dat op 16 november is gebeurd, kon het kabinet niet bevestigen.

De regering kondigde na de aanslagen van Parijs een reeks maatregelen aan die het mogelijk moeten maken om geradicaliseerden voortaan beter in het oog te houden. Een van de meest in het oog springende voorstellen was net dat personen die radicaliseren voortaan een enkelband moeten krijgen.

(Belga/RR)

Onze partners