'België is een draaischijf voor illegale wapentrafiek'

30/05/13 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

'De kofferbaksmokkel van wapens stijgt. België is een interessant landje voor wapentrafiek', stelt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut.

Belgische criminelen gebruiken bij overvallen steeds vaker zware vuurwapens die uit ex-Joegoslavië komen.

In ex-Joegoslavië zijn nog een grote hoeveelheid wapens uit de oorlog van de jaren '90 in omloop. Na de oorlog kwamen ze in handen van criminele bendes en individuen die er nu munt trachten uit te slaan.

Wapens bestellen op maat

"Via valse bodems en dubbele wanden in wagens worden vuurwapens naar Europa gesmokkeld. Via deze 'kofferbaksmokkel' raken de wapens eenvoudig de Schengen-zone binnen en vanaf daar zijn er geen grenscontroles meer en kunnen ze vrij circuleren", aldus Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut op Radio 1.

Bij de Belgische politie merken ze dat zwaardere wapens steeds vaker gebruikt worden bij overvallen. "Als je de juiste mensen kent, is het in het criminele milieu niet zo moeilijk om aan een wapen te raken. Wapens worden zelfs op maat besteld."

800.000 geregistreerde wapens in België

België heeft een lange traditie van wapenkennis. Tot 2006 had ons land een vrij lakse wetgeving wat betreft vuurwapens. Na de moorddadige raid van Hans van Themsche is die wet aangepast."Houders van een wapen kregen amnestie en 200.000 wapens werden ingeleverd. Al blijft de vraag hoeveel daarvan illegaal waren en hoeveel illegale wapens er vandaag dus nog in omloop zijn", aldus Duquet.

Deze week rolde de Brusselse federale politie nog een internationaal netwerk op van smokkelaars die vanuit Servië wapens en drugs verhandelden naar ons land.

"België is een draaischijf voor legale en illegale trafieken. We zijn een klein landje met goede wegen waarlangs veel vrachtwagens passeren. Via België gaan de wapens naar het zuiden of Scandinavië."

Op dit moment zijn er 800.000 wapens geregistreerd in België. (AVE)

Onze partners