Bart De Wever: 'Wij laten onze kinderen nooit in een eenheidsworst draaien'

27/04/14 om 12:33 - Bijgewerkt om 13:10

N-VA schuift het Vlaamse onderwijs nadrukkelijk als verkiezingsthema naar voren op het verkiezingscongres. Met N-VA komt er geen brede eerste graad en wordt het ASO niet afgeschaft.

Bart De Wever: 'Wij laten onze kinderen nooit in een eenheidsworst draaien'

Bart De Wever © Belga

Zelf kregen we quasi gratis het beste onderwijs ter wereld, zo stak De Wever van wal. "Ik wil die kansen ook aan mijn kinderen geven. Meer nog, ik eis dat. Ik eis het voor hen en voor alle kinderen in Vlaanderen. Of ze hier geboren zijn of niet, of ze rijke ouders hebben of niet, of ze gemakkelijk kunnen studeren of niet."

Extra geld zal nodig zijn, beseft De Wever. Maar wel voor "stenen en mensen", niet voor "nutteloze structuurhervormingen". "Wij geloven niet in een zoveelste grootschalige structuurhervorming, maar wel in doelgerichte maatregelen om de pijnpunten van ons onderwijs weg te werken, zonder de sterktes in gevaar te brengen", verwoordde viceminister-president Geert Bourgeois het.

Toelatingsproef voor leerkrachten

Concreet blijven de Vlaams-nationalisten zwaar inzetten op taalscreenings en taalbaden voor kinderen met een taalachterstand, maar ook op wetenschap en techniek. Een toelatingsproef voor de lerarenopleiding moet voorts de kwaliteit van de leerkrachten verhogen. En N-VA wil leerkrachten en scholen meer vrijheid laten, gecombineerd met minder planlast.

De forse uithaal van CD&V kwam meermaals aan bod, maar terugschieten deed N-VA niet. "Als ze ons aanvallen, is dat alleen een teken van zwakte", oordeelde De Wever, ook Margaret Thatcher citerend. "Verlaag u niet tot het niveau van sommige anderen", drukte hij zijn partijgenoten op het hart. "En laat u niet in slaap wiegen door de peilingen, elke stem moet worden binnengehaald." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners