Asielzoekers stellen regering in gebreke

01/12/10 om 21:08 - Bijgewerkt om 21:08

Een groep van 250 asielzoekers eist dat de regering tussenkomt in de kosten om zich in kraakpanden te verwarmen.

Een 250-tal asielzoekers die in Brussel in kraakpanden verblijven, hebben woensdagavond de federale regering in gebreke gesteld. Ze eisen dat die de kosten op zich neemt die ze moeten doen om zich te verwarmen.

Volgens hun advocaat gaat het om bedrag van 2.000 euro. De regering krijgt tot donderdagmiddag 12 uur de tijd om op die eis in te gaan, zoniet stappen de asielzoekers naar de rechter in kortgeding.

De asielzoekers, waaronder families met kinderen, hebben onderdak gevonden in kraakpanden in Laken en Schaarbeek. Volgens hun advocaten hebben ze geen andere keuze dan kraakpanden te betrekken omdat de federale regering in onvoldoende opvang voorziet en ze in de huidige barre weersomstandigheden niet op straat kunnen blijven.

Terugbetaling bewezen kosten

De advocaten verwijzen naar internationale verdragen die België verplichten hen een menswaardige opvang aan te bieden. Omdat ze dat niet doet, is de overheid verplicht de schade die ze heeft veroorzaakt te beperken, zo luidt de redenering.

'Dat moet ze doen door tussen te komen in de kosten die onze cliënten moeten maken om zich in de kraakpanden te verwarmen en daar menswaardig te leven'. Concreet vragen de advocaten een voorlopige som van 1.000 euro per kraakpand, dus 2.000 euro in totaal, en later de terugbetaling van alle bewezen kosten die betrekking hebben op de bezetting van de gebouwen.

Daarenboven eisen ze dat de regering een dagelijkse som geld per asielzoeker voorziet die moet dienen om kledij, voeding en medische, sociale en psychologische begeleiding te bekostigen.

Onze partners