Alle verkeersborden in één databank

15/07/10 om 13:11 - Bijgewerkt om 13:11

Een wagen met een panoramische camera heeft in elke gemeente alle verkeersborden in kaart gebracht.

Vlaanderen is de eerste regio in Europa die klaar is met het in kaart brengen van alle verkeersborden. Ze komen terecht in een Verkeersbordendatabank.

In die online databank zal elk verkeersbord in Vlaanderen vermeld staan. Een wagen met een speciale panoramische camera heeft sinds september 2008 ongeveer 62.000 kilometer afgelegd om in elke gemeente alle verkeersborden in kaart te brengen.

De laatste kilometer werd donderdag afgelegd in aanwezigheid van Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

In totaal zullen 13 miljoen foto's worden ingevoerd in de databank, wat moet leiden tot een volledig overzicht van het hele verkeersbordenpark in kaartvorm.

Op de kaarten staan ook andere objecten in de omgeving van de weg, zoals fietspaden, bomen, bushaltes, bushokjes, parkeervakken, horizontale signalisatie, verdeelkasten, verlichting, enz...

De Verkeersbordendatabank past volgens Crevits binnen het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen. Zo kan de databank volgens haar bijdragen aan het naleven van de snelheidsbeperkingen en het schrappen van overbodige borden.

De databank past binnen het overkoepelend Europees project Rosatte. Dat wil in heel Europa de vlotte doorstroming van gegevens over wegsignalisatie tussen de overheden en de kaartenmakers bevorderen.

Onze partners