Adriaenssens reageert geschokt op huiszoekingen

24/06/10 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:04

De commissie die seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzoekt, twijfelt of ze haar werk gaat voortzetten nadat haar dossiers in beslag werden genomen.

De commissie die seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzoekt, beslist maandag of ze haar werkzaamheden voortzet. Dat heeft commissievoorzitter Peter Adriaenssens donderdagavond op een persconferentie gezegd.

Adriaenssens is boos dat speurders bij zijn commissie donderdag alle 475 dossiers hebben meegenomen.

Volgens Adriaenssens is de inbeslagname tegen de afspraken die werden gemaakt met justitie. Het betekent volgens hem ook een ernstige schending van de privacy van degenen die hun informatie in alle vertrouwen aan de commissie hebben gegeven.

Paniektelefoons
De kinderpsycholoog zegt al paniektelefoons te hebben gekregen van slachtoffers die niet willen dat hun zaak in het openbaar komt.

Speurders voerden donderdag niet alleen huiszoekingen uit in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en bij kardinaal Godfried Danneels thuis, maar ook bij de commissie die misbruik in een pastorale relatie onderzoekt.

De commissie is in Leuven gevestigd. Op het moment van de inval was er volgens Adriaenssens niemand van de commissie aanwezig.

Volgens de hoogleraar heeft het Brussels parket de commissie nooit gecontacteerd over een of ander dossier.

Adriaenssens begrijpt ook niet wat het parket met de informatie in de inbeslaggenomen dossiers kan doen omdat de feiten strafrechtelijk zijn verjaard.

Onze partners