ABVV schermt met nieuwe stakingsacties in januari

07/12/14 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Zet de regering de vakbonden voor 'voldongen feiten', dan zullen de bonden bekijken welke nieuwe acties ze kunnen ondernemen in januari. Dat herhaalde ABVV-topman Rudy De Leeuw in De Zevende Dag.

ABVV schermt met nieuwe stakingsacties in januari

Rudy De Leeuw © Belga

Bij gebrek aan ruimte voor echte onderhandelingen is het sociaal overleg volgens Rudy De Leeuw vandaag 'zonder inhoud'. 'De regering geeft geen enkele marge en de werkgevers zitten in een zetel', zo schetste hij het vastgelopen sociaal overleg.

'Minister van Werk Kris Peeters krijgt te weinig bewegingsvrijheid'

Ook de pogingen van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) lukken niet 'omdat hij te weinig bewegingsvrijheid krijgt'.

Struikelblok voor het ABVV blijft onder meer de indexsprong. 'Die is economisch nefast, gaat de koopkracht ondermijnen en helemaal geen werkgelegenheid creëren', aldus de vakbondstopman.

Volgens De Leeuw is in bepaalde sectoren wel degelijk marge voor loongesprekken. 'We moeten vrij kunnen onderhandelen over onze lonen. We zullen wel rekening houden met de marges in de betrokken sectoren.'

'Vermogenswinstbelasting is mogelijke uitweg'

Een 'mogelijke uitweg' voor de te hoge loonkosten is voorts een vermogenswinstbelasting, herhaalde De Leeuw. 'In de zin dat 11 miljard gevonden moet worden, zou dat een eerste stap in de geode richting zijn.'

Op 16 december, daags na de nationale actiedag, zullen de vakbonden evalueren of bijkomende acties nodig zijn. 'Als men in de programmawet zinnens is ons voor voldongen feiten te zetten, dan zullen we zien wat we in januari te doen hebben', zo verwees De Leeuw nog naar de wettelijke vertaling van de begrotingsafspraken die dezer dagen besproken wordt in de Kamer. (Belga/MI)

Onze partners