Aanwezigheid militairen op straat verlengd tot 5 februari

Militairen en politieagent in Antwerpen BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK © BELGA

Minstens tot 5 februari blijven de militairen aanwezig in het straatbeeld. Dat heeft de ministerraad beslist.

De ministerraad heeft de inzet van militairen op straat te verlengen tot 5 februari. Het gaat om duizend militairen, van wie er maximaal 700 op straat worden ingezet voor bewakingsopdrachten.

Het is ondertussen al een jaar geleden dat de militairen in het straatbeeld verschenen. Dat was op 17 januari, twee dagen na de antiterreuroperatie in Verviers. Vrijdag besliste de regering de inzet van militairen ter ondersteuning van de politie te behouden en te verlengen. Dat gebeurt na advies van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid en als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3, op een schaal van 4.

Gepantserde voertuigen

Voor aanvang van het kernkabinet liet MR-vicepremier Didier Reynders al horen dat het dreigingsniveau nog steeds de aanwezigheid van de militairen vereist. Niettemin opperde hij een reeks aanpassingen aan de modaliteiten.

Reynders citeerde daarbij de keuze van de gepantserde voertuigen en de keuze van de uniformen, maar die zaken moeten progressief worden bekeken, aldus de Franstalige liberaal. In regeringskringen valt te horen dat een specifieke uitrusting voor militairen die bewakingsopdrachten uitvoeren wordt onderzocht. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content