Aanslag Joods Museum: 'mededader' opgepakt, zou middelen hebben geleverd

12/12/14 om 21:21 - Bijgewerkt om 23:07

Het federaal parket bevestigt dat dinsdag in Marseille een 27-jarige Fransman is opgepakt die door het Belgische parket gezocht wordt in het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Hij wordt door Belgische onderzoekers beschouwd as "mededader", zou volgens het agenschap AFP de middelen hebben geleverd. Zijn uitlevering is gevraagd.

Aanslag Joods Museum: 'mededader' opgepakt, zou middelen hebben geleverd

Mehdi Nemmouche © BELGAIMAGE

De man is vrijdag in detentie geplaatst en vecht het Europees aanhoudingsbevel aan dat de Brusselse onderzoeksrechter Bernardo-Mendes tegen hem had uitgeschreven.

Mehdi Nemmouche werd tot nog toe beschouwd als de enige verdachte van de aanslag op het Joods Museum op 24 mei, waarbij vier mensen het leven lieten.

De 29-jarige Nemmouche werd op 30 mei in de Franse stad Marseille gearresteerd. In zijn bagage werden wapens gevonden die lijken op de wapens die bij de aanslag gebruikt werden alsook een grote hoeveelheid munitie van een zwaar kaliber en een vlag van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Bovendien werd ook een video aangetroffen waarop een man, vermoedelijk Nemmouche, zegt dat hij de feiten in Brussel gepleegd heeft, terwijl hij zijn wapens en kleren filmt. Op 29 juli werd de man aan België uitgeleverd en sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis.

Vijf opgepakt

Afgelopen dinsdag pakten de Franse politiediensten in Marseille vijf personen op, drie mannen en twee vrouwen. De eerste berichten meldden dat het om een onderzoek van het Franse gerecht ging en dat de vijf opgepakt werden omdat Nemmouche één of meer van hen zou leren kennen hebben terwijl hij in Frankrijk in de cel zat. Nemmouche verbleef immers tot eind 2012 in een Franse gevangenis alvorens naar België te komen en vervolgens naar Syrië te reizen. Daar zou hij deel uitgemaakt hebben van de terreurorganisatie Islamitische Staat.

'Niet alleen'

Vier van de vijf mensen die dinsdag opgepakt waren, zijn intussen weer vrijgelaten maar de laatste, een 27-jarige man, werd in hechtenis geplaatst. Nu blijkt dat de Belgische onderzoeksrechter Bernardo-Mendes een Europees aanhoudingsbevel tegen de man had uitgeschreven, waarin hij omschreven werd als dader of mededader van een doodslag in terroristische context. Dat betekent dat de man beschouwd wordt als mededader van de aanslag op het Joods Museum en dat Mehdi Nemmouche dus geen 'lone wolf' zou zijn maar deel zou uitmaken van een terreurcel.

Het Franse persagentschap AFP meldt dat de aangehouden man ervan verdacht wordt "de middelen" te hebben geleverd, dus ofwel geld ofwel de wapens.

Op de vraag of er nog andere verdachten opgespoord worden, wenste het federaal parket vrijdagavond niet in te gaan.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners