Aan tafel bij Di Rupo: het kan vriezen, het kan dooien

08/09/11 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

De acht onderhandelende partijen komen vandaag opnieuw samen met formateur Di Rupo. Na zeer moeizame onderhandelingen waren sommige deelnemers afgelopen nacht toch al iets minder negatief.

Aan tafel bij Di Rupo: het kan vriezen, het kan dooien

© Reuters

'Het kan vriezen, het kan dooien.' Zo omschreef één van de Vlaamse onderhandelaars vannacht de stand van zaken in de onderhandelingen. Dat is meteen het eerste min of meer positieve geluid deze week, na zeer moeizame onderhandelingen en pendeldiplomatie van formateur Elio Di Rupo tussen de Vlaamse en Franstalige onderhandelaars.

De onderhandelingen werden gisteravond om iets voor 23 uur stopgezet. Vandaag zitten de partijen weer aan tafel vanaf 11 uur.

"Elke politieke formatie heeft de mogelijkheid gehad om haar belangrijkste opmerkingen te formuleren op de documenten van de formateur,' zei de woordvoerder van Di Rupo vannacht. 'De acht partijen hebben een hele dag gezocht naar mogelijke oplossingen.'

Schootnota

In de loop van de dag vielen er weinig optimistische geluiden te horen. MR-voorzitter Charles Michel zei voor de televisiecamera's dat zijn partij Brussel niet zal loslaten en dat ze geen verarming van Wallonië wil. Sp.a-voorziiter Caroline Gennez liet zich, al dan niet gewild, betrappen met een schootnota waarin ze de onderhandelingen 'compleet nutteloos' noemde omdat 'CD&V nooit zover zal gaan.'

Na afloop van de vergadering was dat lichtjes anders. "Het kan vriezen, het kan dooien", luidde het bij een van de Vlaamse partijen.

Di Rupo moet uit zijn schulp komen

Twee andere onderhandelende partijen zien wel iets bewegen. Volgens hen heeft het gependel van Di Rupo tussen de Vlaamse en Franstalige partijen iets in gang gezet. Er worden pistes afgetoetst, creatieve ideeën geopperd en Di Rupo moet meer uit zijn schulp komen, klonk het. Alle partijen hebben de wil om tot een akkoord te komen, zei nog een andere bron. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners