399 Belgen in buitenlandse cel

14/07/14 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Bijna 400 Belgen zitten in een buitenlandse cel. Het grootste deel zit in de gevangenis vanwege drugscriminaliteit.

399 Belgen in buitenlandse cel

© belga

Welgeteld 399 Belgen zitten op dit ogenblik in een buitenlandse gevangenis opgesloten. Het merendeel van de gedetineerden zit in de cel voor de handel in of het bezit van verdovende middelen. Dat blijkt uit cijfers van Buitenlandse Zaken. Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, vermeldde de cijfers in het radioprogramma De Ochtend op Eén.

De meeste Belgen zitten in de gevangenis in Frankrijk (90), Duitsland (55), Spanje (46), Marokko (34) en Italië (22). Daarmee zijn die vijf landen goed voor meer dan de helft van het aantal Belgische gedetineerden in het buitenland. De lijst van Buitenlandse Zaken vermeldt in totaal 56 landen waar Belgen opgesloten zitten.

Van de 399 zitten er 208 landgenoten celstraffen uit in verband met drugscriminaliteit, 36 voor moord, 32 voor oplichting, 27 voor zedendelicten, 20 voor geweldsdelicten, 15 voor diefstal en 3 voor mensensmokkel.

Het aantal in het buitenland tot celstraf veroordeelde Belgen neemt jaarlijks af, aldus Buitenlandse Zaken, omdat steeds meer Belgen worden overgebracht om hun straf in eigen land uit te zitten. In 2013 zaten nog 459 Belgen in buitenlandse cellen. Het ministerie heeft geen exacte cijfers over de duur van de gevangenisstraffen, maar zegt dat er mag worden van uitgegaan dat het om 'langdurige' straffen gaat. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners