200 betogers protesteren voor hoofdkwartier N-VA tegen uitspraken De Wever

06/04/15 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

In Brussel is een tweehonderdtal betogers samengekomen voor het N-VA hoofdkwartier om te betogen tegen de uitspraken van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. De samenkomst verliep rustig.

200 betogers protesteren voor hoofdkwartier N-VA tegen uitspraken De Wever

Dyab Abou Jahja © BELGA

Een tweehonderdtal betogers verzamelde voor het N-VA hoofdkwartier in Brussel uit protest tegen de uitspraken van N-VA partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over de Berbers. Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de organiserende beweging Movement X, vraagt dat De Wever zijn uitdrukkelijke excuses aanbiedt aan de gemeenschap of dat de N-VA als democratische partij afstand doet van de uitspraken.

Naast Movement X waren ook de Belgische afdeling van de Marokkaanse beweging voor Mensenrechten, de wereldwijde Amazigh-beweging en verschillende linkse organisaties als de Links Socialistische Partij (LSP) en de Jeunes Organisés Combattifs (JOC) vertegenwoordigd.

Rustig

Zoals aangekondigd verliep de samenkomst rustig. De organisatie had zelf stewards ingeschakeld. De ingang van het N-VA hoofdkwartier werd door een vijftal politieagenten bewaakt. Tegen 15.00 uur hadden zich op het voetpad aan de overkant van het hoofdkwartier in de Koningstraat volgens de organisatoren meer dan 200 betogers verzameld. De politie hield het op 150.

'De jongste weken vonden in Antwerpen verschillende spontane samenkomsten plaats, zoals die van Pegida of die van 2.000 Antwerp-supporters. Enkel bij onze sit-in werd iedereen aangehouden. Dan voel je je als Amazigh geviseerd', aldus Mohamed El Majjoudi. De van oorsprong Noord-Afrikaanse bevolkingsgroep verkiest deze naam, die 'vrije mens' betekent, boven 'Berbers', dat zijn oorsprong vindt in het woord Barbaren.

Cordon sanitair

'Men lijkt wel te beginnen over een Berbers probleem, zoals in de jaren dertig werd verwezen naar het Joods probleem', zegt Abou Jahjah. 'Rond Filip Dewinter werd destijds een cordon sanitair georganiseerd. Oorspronkelijk had ik van de N-VA de indruk dat het een democratische partij was, maar daar lijkt nu verandering in te komen.'

De voorzitter van Movement X zegt in contact te staan met een aantal N-VA-verkozenen op lokaal niveau die het niet eens zijn met de uitspraken van hun voorzitter, maar zij zouden binnen hun partij geïsoleerd staan.

Movement X denkt al na over volgende acties maar zegt eerst de reacties op deze manifestatie af te wachten. (Belga/AVE)

Onze partners