10 redenen waarom u dit weekend aan de kust moet zijn

03/08/13 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

De Belgische kust kijkt aan tegen één van de drukste weekends van het jaar. Lees hier waarom ook u naar zee moet.

10 redenen waarom u dit weekend aan de kust moet zijn

1. Iedereen zit dit weekend aan de kust. U dus ook. Op de middelbare school wrong u zich al in alle bochten om niet anders te zijn dan de anderen. Pas u aan en vertrek naar zee.

2. De NMBS legt extra treinen in naar de kust. Doe uzelf en de Belgische Spoorwegen een plezier en ga met de trein. Het zou doodzonde zijn als de extra treinen niet tot het laatste zitje toe gevuld zijn. Voor de NMBS is een extra trein overigens pas een succes als ook heel het gangpad en alle tussenruimtes in de trein (bagageruimtes zijn een optie) gevuld zijn met staande, zittende en liggende passagiers.

3. In het binnenland wordt het warm, niet zo heet als de voorbije dagen, maar die hitte bent u toch allang beu. Aan de kust is het in de zomer altijd enkele graden koeler dan in de rest van het land.

4. De kust is hip. Het staat tegenwoordig op een receptie beter om te zeggen dat u net terugkomt van de zee, waar u het - echt waar - zelf heeft meegemaakt dat de horeca-uitbaters weer eens aan het klagen waren over het weer, dan dat u moet toegeven dat u uw vakantie heeft vergooid aan een rafting trip in het Iberisch Randgebergte of dat u bent gaan deltavliegen boven het meer van Annecy.

5. Aansluitend bij punt 4: het weerbericht voor de Belgische kust is altijd fout. Dat is al zo van in de tijd van Armand Pien. De grootste weerman aller tijden kreeg geregeld doodsbedreigingen van neringdoeners aan zee omdat hij het weer niet naar hun zin had voorspeld. Dat is iets wat u zelf ook eens wil vaststellen, zodat u er de volgende keer op café over kan meepraten.

6. Aan de kust verplaatst men zich bij voorkeur niet per auto of met de tram, maar met een paardenkoets of een go-cart die men dient te huren bij een plaatselijke kleine zelfstandige. Van deze voor alle andere kustbezoekers uiterst irritante vervoermiddelen, wil u toch zeker één keer in uw leven eens gebruik gemaakt hebben.

7. De kans is groot dat de kranten ook maandag weer foto's afdrukken van de mensenmassa op het strand van Oostende. Als u daar dit weekend tussen gaat liggen, kan u de rest van de week 'Waar-is-Wally-gewijs' met een vergrootglas zoeken naar uzelf en uw naasten.

8. Sinds de eerste dag van de zomer zeuren uw kinderen over een opblaasbaar zwembad voor in de tuin. Dat is in heel de stad nergens nog te vinden. Zeg tegen uw kinderen dat ze in zee mogen zwemmen als ze ophouden met zeuren over een aankoop die over twee weken al de grootste miskoop van het jaar zou blijken te zijn.

9. U moet dit weekend eten. Meerdere keren. Het is nergens beter (maar ook nergens slechter) eten dan aan de Belgische kust. Zorg dat u op voorhand weet waar u terecht komt en er staat u een culinaire bevredigende ervaring te wachten. Niet twijfelen als u graag tong of garnaalkroketten eet.

10. Of vergeet gewoon al het bovenstaande en blijf dit weekend lekker thuis, geniet van het mooie weer in uw tuin, al dan niet met opblaasbaar zwembad voor de kinderen. En leg eens een tong op de barbecue. (EE)

Lees meer over:

Onze partners