FC Twente kiest voor Steve McClaren.

Zijn ogen glinsterden van geluk, maar het was dan ook lang geleden dat Steve McClaren op een persconferentie niet overladen werd met kritische vragen en afkeurende blikken. Dit keer was de bijeenkomst een warm bad waar de Engelse oud-bondscoach samen met FC Twentevoorzitter Joop Munsterman maar al te graag in plonsde.

Met veel trots werd McClaren, die voor twee seizoenen tekende, voorgesteld. De 47-jarige Engelsman had zich goed voorbereid. De suggestie dat hij een eerder aanbod van de Tukkers had afgewezen en nu alsnog akkoord ging voor een samenwerking omdat Blackburn Rovers hem niet wilde hebben, deed hij soepel van de hand. Evenals het idee dat hij wel eens blij zou zijn om Engeland eindelijk te kunnen ontvluchten. “Nee hoor, want ik had als trainer altijd al de ambitie om in het buitenland werkzaam te zijn”, verklaarde McClaren.

Hij genoot zichtbaar van het warme onthaal. De club zocht een grote internationale naam als opvolger van de naar Schalke 04 vertrokken Fred Rutten. Op zijn beurt vindt McClaren de warmte en de rust waar hij al een tijdje naar smachtte. Een vijftal Engelse journalisten was naar Enschede afgereisd: zij sloegen het schouwspel met de gepaste scepsis gade. Niet moeilijk, want het feit dat McClaren voor het eerst in veertien jaar Engeland niet kon plaatsen voor de eindronde van een groot toernooi, ligt hen nog altijd zwaar op de maag. “Een goede trainer haalt ook met een matig team resultaten. Kijk maar naar Guus Hiddink“, stelde een verslaggever van The Times in de Volkskrant.

Ooit gold McClaren als een grote belofte. Hij fungeerde als rechterhand van Alex Ferguson bij Manchester United, toen de club in 1999 de treble won. In de protégé van Sir Alex zag geheel Engeland in potentie de beste coach die het land ooit zou voortbrengen. McClaren werd geroemd om zijn tactisch inzicht en het gebruik van moderne hulpmiddelen als videoanalyse en sportpsychologen. Daarna had hij succes met Mid-dlesbrough, dat hij naar de finale van de UEFA Cup loodste.

McClaren werd bekend als de kortst zittende bondscoach uit de voetbalgeschiedenis. Hij wordt vooral herinnerd als de man die zich, tijdens de cruciale wedstrijd Israël-Rusland op de wc van zijn hotelkamer opsloot, terwijl zijn zoontjes de wacht hielden voor het beeldscherm. Voorzitter Munsterman kreeg een positief advies van Jaap Stam en Boudewijn Zenden, die vol lof waren over zijn werkwijze. Pas nadat hij even belde met Sir Bobby Robson, verkoos McClaren in te gaan op het voorstel van FC Twente. “Hij zei: ga jij maar naar Nederland, jongen. Het voetbal zal je bevallen, de mensen en misschien zelfs de pers.”

In Twente zit hij op veilige afstand van de Britse toorn en ligt zijn hoofd ook niet dagelijks op het hakblok. Een serieuze verademing.

PSV haalde met de Zweedse international Andreas Isaksson (26) een vervanger in huis voor de Braziliaan Gomes. De doelman, op een zijspoor bij Manchester City, ging akkoord met een verbintenis voor vier seizoenen. Oud-speler Adrie van Kraaij (54) wordt de komende twee jaar manager transfers en scouting, als opvolger voor Stan Valckx. Anton Scheutjens (40), afkomstig van Roda JC, wordt de nieuwe keeperstrainer.

Ajax en Heerenveen bereikten een akkoord over de Servische linksvoetige aanvaller Miralem Sulejmani (19), die voor 16,25 miljoen euro wordt overgenomen.

De Deense international Jon Dahl Tomasson (31) is komend seizoen weer in het shirt van Feyenoord te bewonderen. Zes jaar na zijn vertrek uit Rotterdam keert de spits – op een dood spoor bij Villarreal – terug naar De Kuip, waar hij voor drie seizoenen tekende. André Bahia (24), een Braziliaanse centrale verdediger, blijft tot 2012. Danny Buijs en Serginho Greene hebben nog weinig perspectief, Nicky Hofs mag vertrekken, Karim Saidi was zelfs niet meer welkom op training.

Patrick Kluivert (31), nog altijd zonder club, doet zijn trainingsstage voor de cursus Coach Betaald Voetbal bij AZ. De aanvaller mag in Alkmaar meekijken met Louis van Gaal, de coach die hem in 1994 liet debuteren voor Ajax. Toch sluit de AZ-coach een andere rol (spitsentrainer of als speler) voor de oud-international niet uit. “Als hij topfit zou zijn, moet ik niet verder kijken. Helemaal iets uitsluiten doe ik nooit”, verklaarde hij. Kluivert geeft zichzelf een maand de tijd om een “leuke” club te vinden. Middenvelder David Mendes da Silva (25) verlengde tot 2013.

MVV kleurt komend seizoen nog iets Belgischer, door de aankoop van middenvelder Akin Bülent (29, Istanbulspor, transfervrij) en doelman Ruud Boffin (20, door PSV vorig seizoen verhuurd aan FC Eindhoven).

Kevin van Dessel (29), een linksvoetige middenvelder, verlaat STVV en tekende voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar bij het gedegradeerde VVV-Venlo.

Foppe de Haan blijft dan toch bondscoach van Jong Oranje. Na lang aanslepende onderhandelingen verlengde de Fries zijn contract met een jaar, tot na het EK onder 21 in Zweden.

Middenvelder Karim Touzani (27) verlaat Aberdeen en tekende voor twee seizoenen bij Sparta.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content