Messi: ‘Vilanova behandelt iedereen gelijk’

© IMAGEGLOBE

Onder het trainerschap van zijn jeugdcoach Tito Vilanova breekt Lionel Messi blijkbaar alle records. Sport/Voetbalmagazine publiceerde een kort interview met de Argentijnse ster.

Je doelpuntenaantal neemt per jaar toe. Hoe bescherm je jezelf tegen ijdelheid? Hoe ga je om met alle complimenten en loftuitingen?

Lionel Messi: “Ik geniet ervan, maar ik ben de meest kritische van allemaal als het over mezelf gaat. Ik weet heel goed wanneer ik iets goed deed of verkeerd.”

Hoe voelt het om dagelijks te worden vergeleken met voorgangers als Pelé en Diego Maradona?

“Dat is groots, zij waren zulke geweldige voetballers. Ik probeer vooral voor mezelf en het team beter te worden, niet om anderen voorbij te streven. Aan het einde van mijn carrière mag iedereen de balans opmaken en me beoordelen.”

Speel jij met een voorbedacht plan of puur op basis van instinct?

“Ik probeer altijd de beste weg naar het doel te vinden. De acties die ik maak, komen in me op. Ik zorg ervoor dat ik fit ben en lang op dit hoge niveau actief kan blijven. Maar ik ga zeker niet mijn leven doorbrengen in het krachthonk.”

Veranderde er veel sinds de intrede van jouw oude jeugdtrainer Tito Vilanova?

“Hij is nog altijd dezelfde als toen hij ons opleidde. Tito behandelt ons nog net zo: allemaal als gelijken. Ik had geluk dat hij destijds bij Barça kwam. Vanaf dat moment kwam ik aan spelen toe en veranderde mijn carrière.”

Stelde hij je vroeger ook al op als valse centrumspits?

“Neen, toen hanteerden we een ander systeem. Destijds speelde ik in de punt naar voren op het middenveld. Ik was de spelmaker, de nummer tien. Je kunt niet zeggen dat door mij de valse spits is ontstaan, het is gewoon een bepaalde stijl van voetballen. Ik probeer het zo goed mogelijk op mijn manier te doen.”

Er zijn mensen die zeggen: Messi is als een natuurtalent geboren en is helemaal niet gevormd op La Masía. Klopt dat?

“Eén ding is zeker: ik leerde hier zeer veel. Bij Barcelona wordt anders gewerkt dan waar ook ter wereld. In het controleren en passen van de bal, maar ook qua tactisch systeem. Ik kwam uit Argentinië, waar ik enkel voor de lol voetbalde en deed wat ik wilde. In Spanje leerde ik echt in teamverband te spelen.” (PL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content