Harbaoui: ‘De ambitie bij Qatar SC is dezelfde als bij Lokeren: play-offs halen’

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met Al Ahli – Qatar SC staat in de Qatar Stars League een topper op het programma. Ex-Lokerenspits Hamdi Harbaoui staat er bovendien oog in oog met zijn rechtstreekse concurrent voor de topschutterstitel.

Begin augustus arriveerde Hamdi Harbaoui (29), vorig seizoen met 22 goals topschutter in de Jupiler Pro League, bij zijn nieuwe ploeg in Qatar. De eerste speeldag miste hij nog omdat zijn licentie niet tijdig in orde geraakte, maar sindsdien gaat het Harbaoui voor de wind. Iets over halfweg de competitie zit de Tunesische spits aan elf goals in dertien wedstrijden en staat zijn ploeg zesde in het algemeen klassement. Komend weekend staat er nog een wedstrijd tegen Al Ahli op het programma -een rechtstreeks duel met de voorlopige leider in de topschutterstand, de Congolees Kaluyituka (13 goals)- en vervolgens duikt de Qatarese competitie een winterstop in tot begin februari.

Top vier halen

Harbaoui doet in Sport/Voetbalmagazine het relaas van zijn eerste maanden in Qatar: “Mijn eerste twee wedstrijden verloren we, waarna een trainerswissel volgde en we vier wedstrijden op rij wonnen. We zitten op schema, want de ambitie is hier hetzelfde als bij Lokeren: play-offs halen. In Qatar betekent dat een plek in de top vier, dan maak je aanspraak op de titel en op een ticket voor de Asian Cup, te vergelijken met de Champions League in Europa.”

“Ik vond meteen vlot de weg naar doel, maar ondertussen merk ik dat ze mij al beginnen kennen. Ik krijg striktere mandekking. Het niveau valt best mee. Met Lisandro López, Ricardo Costa en Néné zijn hier toch een paar grote namen actief. Ook ik krijg door mijn goals steeds meer aandacht.”

WK in Qatar

Minpunten zijn het gebrek aan publieke belangstelling en het tropische klimaat. Harbaoui: “Zeker in de zomermaanden is het hier verschrikkelijk warm en vochtig. Maar daar hebben ze een oplossing voor: geklimatiseerde voetbalstadions. Onze wedstrijd tegen Al Sadd bijvoorbeeld, speelden we bij een aangename 27 graden. Inzake infrastructuur is alles hier top, ik zie dan ook geen grote problemen voor de organisatie van een WK.”

Wonen doet de Tunesische spits met zijn gezin in Doha. “Een stad met veel toekomst”, weet de spits ondertussen. “Alles is aanwezig om gelukkig te zijn. En omdat ik Arabisch spreek, verliep de aanpassing heel vlot. In Qatar werken en leven trouwens veel Tunesiërs. Ik heb hier ook geregeld contact met Ezekiel (ex-Standard, nu bij Al-Arabi, nvdr).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content