Chocolatier Julius Persoone: ‘Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, ben ik een beetje een prepper geworden’

© Studio Chapo

Julius Persoone neemt deel aan Het Perfecte Plaatje op Play4.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Als Poetin begint te dreigen met kernwapens richting Europa, vind ik dat wel scary.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Ik denk dat we als land het best eerst kijken naar onszelf, voor we proberen de rest van de wereld te verbeteren. Ons belastinggeld zou beter geïnvesteerd worden in warme maaltijden op school, in plaats van in mensen die profiteren van het systeem. En verder: een verbod op tuinmeubelen uit tropisch hardhout.

Wat is uw grootste prestatie?

Ooit maakte ik, samen met doctor Thomas Moors, een praline speciaal voor keelkankerpatiënten. Zij maken vaak niet genoeg speeksel aan om goed te proeven, dus creëerde ik een vulling met artificieel speeksel. Verder zat er aardbei en munt in, smaken die zij moeilijk kunnen waarnemen. De reacties waren ongelofelijk.

Wat is uw grootste mislukking?

Twee jaar geleden wilde ik absoluut met de motor rijden. Ik behaalde mijn rijbewijs en kocht een hele mooie motor. Maar na één ritje ben ik zwaar gevallen en durfde ik niet meer. Hij staat nu te blinken in de mancave.

Hebt u al eens overwogen om te emigreren?

Voor corona was ik van plan om in een chocolaterie in New York te gaan werken, maar door de pandemie ging dat helaas niet door. Maar zeg nooit nooit: mijn oude dag zou ik graag in Mexico slijten.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Elke vrijdagavond kwam mammie, mijn oma langs vaderskant, me ophalen van school en dan maakte ze sliptongetjes met frieten en zelfgemaakte tartaarsaus. Heerlijk.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Op onze plantage in Mexico hebben we ons We Care-project, waarbij we mishandelde dieren, zoals aapjes en luipaarden, opvangen om hen − of toch zeker hun kroost − weer wild te maken.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Dagelijks, tegen onze geadopteerde chihuahua Romeo. Hij is zo verwend dat hij vaak niet de moeite doet om buiten te gaan plassen. Dus moet ik hem streng toespreken.

Van welke beslissing hebt u het meest spijt?

Als kind werd ik door mijn ouders op gitaarles gestuurd, maar ik ben snel gestopt omdat ik het zo saai vond. Nu zou ik dat als een megaverrijking zien.

Hebt u ooit al eens een zelfhulpboek gelezen?

Ja, The Secret van Rhonda Byrne. De basisidee is dat als je iets kunt visualiseren, het heelal je dat zal geven. Dat probeer ik dagelijks toe te passen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Paradise City van Guns N’ Roses: een machtig nummer. En de Rocky-films, over een underdog in wie niemand geloofde. Zo heb ik me op school vaak gevoeld.

Vindt u seks overschat?

Goede seks zeker niet. Maar als je te moe bent en niet all the way kunt gaan, slaap je beter.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik neem iedere dag een vitamine D-pil.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, ben ik een beetje een prepper geworden: er is een stock met water, droge voeding en jodiumpillen. Dat geeft toch wat rust. Maar ik zou dus wel blijven.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Dat je een job moet kiezen die je graag doet, want anders is het zonde van de tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content