Gullit: ‘Oranje behoort niet tot de WK-favorieten’

© IMAGEGLOBE

Nederland is een van de land die al zeker is van deelname aan het WK in Brazilië. Oranjecoryfee Ruud Gullit beoordeelt de huidige lichting.

“Het is weer leuk om naar Oranje te kijken”, zegt de ex-trainer van Chelsea en Terek Grozny in Sport/Voetbalmagazine. “Louis van Gaal haalt veel jonge spelers bij de groep, de ervaren jongens moeten knokken voor hun plek. Ook Van Gaal heeft gezien dat het tijdens het EK niet goed zat en hij heeft ingegrepen. Dat was precies wat het Nederlands elftal nodig had.”

“Het is een goede mix tussen jong en oud, tussen attractief spel en resultaatvoetbal. Dat past perfect bij het Nederlands elftal. Met alleen maar mooi voetbal bereik je niks. Vraag dat maar na bij Arsenal. Aan de streep gaat het om de prijzen die je hebt gepakt.”

Van Gaal probeerde de verwachtingen wel al te temperen door te verklaren dat acht landen volgend jaar meer kans hebben op de wereldtitel dan Nederland. Deelt Gullit die mening?

Gullit: “Dat was een slimme opmerking van Louis.?Op die manier dekte hij zich alvast een beetje in. En het is gewoon realistisch. Oranje gaat straks met een jonge groep naar Brazilië, zonder veel internationale ervaring. Ik zeg niet dat we kansloos zijn op het WK, maar Nederland behoort daar niet tot de favorieten.”

Gefaald als trainer

Hoe zit het ondertussen met zijn eigen toekomst. De laatste trainersjob die Ruud Gullit deed, was bij Terek Grozny. Niet meteen een succesverhaal. “Ik hou nu eenmaal van onverwachte en avontuurlijke dingen. Ik maak mijn eigen keuzes en kan het niet iedereen naar de zin maken. Ik ben in een compleet andere wereld terechtgekomen en die ervaring koester ik. Ik had het nooit willen missen.”

Krijgt hij nog weleens aanbiedingen? “Het loopt geen storm met de aanbiedingen van clubs”, erkent de Nederlander. “Dat begrijp ik, als trainer heb ik het gewoon niet goed genoeg gedaan. Zo eerlijk moet je zijn. En ik profileer mezelf ook niet als trainer die op zoek is naar een baan.”

“Als er een mooie trainersklus langskomt, pak ik die graag weer aan. Want als trainer heb ik nog een rekening met mezelf te vereffenen. Maar het is geen must, ik heb niet het gevoel dat ik mezelf voor de buitenwereld moet bewijzen als trainer. Want ook mijn huidige leven bevalt me goed.” (SZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content