Eran Zahavi: dodelijk onbekend

© getty
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met 9 goals is de Israëliër topschutter in de kwalificaties voor het EK en in China is hij goed op weg om het recordaantal doelpunten in één seizoen te breken. Maak kennis met Eran Zahavi.

Moest u ook opzoeken waar de al 32-jarige Eran Zahavi speelt? Bij Guangzhou R&F dus. Voor Israël sterk bezig in deze EK-kwalificaties. In zes wedstrijden negen goals. In de stand van groep G staan ze pas vijfde op zes ploegen, maar individueel is Eran Zahavi sterk bezig. De spits trekt daarmee zijn goeie prestaties in de Chinese Super League door. Daar heeft hij op dit moment in 21 competitiewedstrijden al 23 goals. Het in 2014 neergezette record van de Braziliaan Elkeson (28 goals in één seizoen) komt in zicht. Zahavi was er in 2017 al eens dicht bij, hij strandde toen op 27. In China werd hij in november 2017 verkozen tot beste speler van het jaar. Een mens zou daar een Braziliaan verwachten, Hulk of Oscar. Maar neen, het werd Zahavi. En toch is hij onbekend in Europa.

Dat is de schuld van Palermo. Zahavi kende een ‘normaal’ traject tot in 2011. Toen ging hij, net voor zijn 24e verjaardag, naar Palermo. Maar hij bleek mentaal niet sterk genoeg en scoorde amper. Na anderhalf jaar besloot hij terug te keren naar de heimat. Niet naar Hapoel, de club waar hij opgeleid werd, maar naar rivaal Maccabi Tel Aviv. Dat deed een goeie zaak, want hij ontplofte er. Maccabi betaalde in januari 2013 250.000 euro voor hem en verkocht hem in juli 2016 voor 7,23 miljoen aan Guangzhou R&F. Zahavi, die er tot eind 2021 onder contract ligt, verdient er jaarlijks een goeie 10 miljoen euro.

Zijn carrière bij de nationale ploeg liep niet altijd van een leien dakje. In zijn eerste 39 interlands maakte Zahavi slechts 7 goals, maar in september 2017 kreeg hij toch de aanvoerdersband voor een duel tegen Macedonië. Toen die ploeg op voorsprong kwam, werd Zahavi op de korrel genomen door teleurgestelde fans. Hij gooide zijn kapiteinsband op de grond en besloot nooit meer voor Israël te spelen. Het was de Oostenrijker Andreas Herzog, in maart dit jaar aangesteld als nieuwe bondscoach, die hem terughaalde. Met succes!

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content