De zaak-Griezmann: Atlético en Barcelona bekvechten over Franse aanvaller

Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het is vaste prik geworden bij Atlético: rond minuut 60 valt Antoine Griezmann in. Waarom staat hij haast nooit meer aan de aftrap?

‘Ik moet mij aanpassen aan de realiteit. En die vertelt me dat Griezmann het heel goed doet wanneer hij slechts een half uurtje speelt.’ Diego Simeone zei het na het Champions Leagueduel tussen Atlético en FC Porto met een glimlach om de lippen, maar de ironische ondertoon was duidelijk.

Antoine Griezmann is fit en heeft een uitstekende relatie met zijn coach, maar het probleem zit in zijn huurcontract. De 31-jarige Franse aanvaller, die nog een verbintenis heeft tot juni 2024 bij FC Barcelona, werd in de zomer van 2021 voor twee seizoenen uitgeleend aan Atlético Madrid.

Alleen: in dat contract staat een clausule dat Atlético verplicht is om Griezmann voor 40 miljoen euro over te kopen als hij in de wedstrijden waarin hij beschikbaar is meer dan 50 procent van de tijd speelt.

Nu beweert FC Barcelona dat die clausule van toepassing was op het afgelopen seizoen – waarin de speeltijd van Griezmann opliep tot 81 procent van de matchen waarin hij beschikbaar was – maar volgens Atlético gaat het over de totale contractduur van twee jaar.

40 miljoen

Barça vindt dus dat Atlético 40 miljoen euro moet ophoesten, terwijl ze bij Los Colchoneros doen alsof hun neus bloedt. Intussen hebben ze hun coach wel opgedragen om over Griezmanns speeltijd te waken zodat de aanvaller straks op het einde van de rit de bewuste 50 procent niet overschrijdt.

In de zeven competitiewedstrijden en twee Champions Leagueduels van het huidige seizoen stond Antoine Griezmann alleen in de derby tegen Real Madrid (1-2 verloren) langer dan een halfuur op het veld.

De spits lijkt ook vrede te hebben met de bizarre situatie. ‘Het is wat het is, het ligt niet in mijn handen. Ik voel me een speler van de club, ik ben hier gelukkig en ik ga alles geven voor Atlético, voor el Cholo en voor de supporters.’

Bij Atlético maken ze zich ook sterk dat ze juridisch ingedekt zijn, mocht het tot een geschil komen met FC Barcelona voor de rechtbank.

Alleen tegen Real Madrid stond Antoine Griezmann, hier met Eder Militão, dit seizoen 90 minuten op het veld.
Vakbond

De Spaanse spelersvakbond AFE (Asociación de Futbolistas Españoles) ziet voorlopig ook geen graten in dit geval, aangezien Antoine Griezmann niet uit de ploeg geweerd werd of publiekelijk onder druk werd gezet. Bovendien zijn er geen aanwijzingen van pestgedrag of bedreigingen.

Zolang de speler zelf geen aanklacht neerlegt tegen Atlético – en hij lijkt dat helemaal niet van plan te zijn – kan de vakbond niet in actie schieten.

Salaris

De zaak ligt extra gevoelig omdat Griezmann nog een contract heeft bij FC Barcelona tot 2024. In de zomer van volgend jaar keert hij in principe terug naar de Catalaanse hoofdstad, waar hem volgens de Spaanse krant Sport nog één seizoen een contractueel vastgelegd astronomisch salaris wacht van 21 miljoen euro. Bij Atlético verdient hij nu ongeveer 10 miljoen euro per seizoen.

Het financieel noodlijdende Barça is er uiteraard niet happig op om Griezmann nog een jaar te betalen. Het zou liever van de Fransman verlost zijn en als het daarbovenop nog eens 40 miljoen euro van Atlético krijgt, is dat mooi meegenomen.

Kortom, de juridische diensten van de twee clubs draaien ongetwijfeld op volle toeren.  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content