Oliver Reck had er nooit rekening mee gehouden dat hij traienr van Schalke 04 zou worden. Even als interim fungeren voor de ontslagen Ralf Rangnick was meer dan voldoende geweest voor de oud-doelman. “We stellen hoge verwachtingen, dus moet er ook een grote naam als trainer worden aangesteld”, zo verklaarde de veertigjarige Reck na de laatste speeldag van de heenronde. “Schalke 04 is geen provincieclub en heeft duidelijk behoefte aan een coach met ervaring.”

Bij de hervatting van de trainingen was Reck, net als een groot gedeelte van de spelersselectie, dan ook stomverbaasd dat hij Mirko Slomka als hoofdtrainer voor de groep zag staan. De gewezen assistent-trainer had daarover een akkoord bereikt met teammanager Andreas Müller, die zich beriep op de unanieme goedkeuring door het bestuur van de Königsblauen. Een verrassende en waanzinnige wending, die alleen maar bevestigt dat manager Rudi Assauer de touwtjes weer in handen nam en graag zijn marionet op de invallersbank plaatst. Want veel adelbrieven kan de 38-jairge Slomka, die in Hannover woont, niet voorleggen. Slechts eenmaal had hij tot nu toe de leiding over een ploeg. In het seizoen 1999/2000 trainde Slomka Regionalligaclub Tennis Borussia Berlin. Maar daar werd hij na amper vijf maanden al ontslagen door een gebrek aan goede resultaten.

Müller verklaarde dat hij ook nog met een andere kandidaat-trainer ( Ottmar Hitzfeld of Matthias Sammer) had onderhandeld, maar dat die liever pas volgende zomer aan de slag gaat. “We kennen Mirko ondertussen al vijftien maanden. Een periode waarin hij enorm veel respect afdwong bij de spelers en uitblonk door zijn vakkennis. Onze doelstelling blijft dezelfde : een ticket voor de Champions League halen.” Ebbe Sand uitte al zijn twijfels na de aanstelling van deze nobody. “Het is toch een grote sprong, promoveren van hulpcoach naar chef. Je spreekt over een totaal andere job, met een pak meer verantwoordelijkheid en stress”, verklaarde de vice-aanvoerder in die Welt.

Loting kwartfinales DFB-Pokal (op 24 en 25 januari) : Bayern München – Mainz 05, Sankt-Pauli – Werder Bremen, Arminia Bielefeld – Offenbacher Kickers, 1860 München – Eintracht Frankfurt.

Christian Nerlinger (Kaiserslautern) zette op 32-jarige leeftijd en na aanhoudende blessureproblemen een vroegtijdig punt achter zijn loopbaan. Om de degradatie te ontlopen, werden de Slowaakse middenvelder Balazs Borbély (Artmedia Bratislava), de Noorse verdediger Jon Inge Hoiland (Malmö FF) en Mathieu Beda (Standard) gecontracteerd.

Oliver Neuville (32) liet zijn overeenkomst bij Gladbach openbreken tot 2008. Wesley Sonck hernam de groepstrainingen.

Oud-international Olivier Bierhoff blijft tot 2010 teammanager van de Duitse nationale ploeg.

Trainer Holger Fach en sportief manager Thomas Strunz werden door Vfl Wolfsburg ontslagen. Klaus Augenthaler (48), eerder dit seizoen ontslagen bij Leverkusen, tekende tot 2007.

Michael Meier werd door FC Keulen aangesteld als nieuwe manager. Een gevaarlijke zaak, want in het verleden leidde hij Borussia Dortmund naar de financiële afgrond. Met de Zwitser Hanspeter Latour werd er als trainer een opvolger gevonden voor Uwe Rapolder.

Miroslav Klose (Werder Bremen) werd door alle spelers van de Bundesliga verkozen tot beste speler van de eerste seizoenshelft. Hij haalde het in de poll van Kicker afgetekend voor Rafael van der Vaart (Hamburg) en Tim Borowski (Werder Bremen).

Volgende speeldag

27/01 Bielefeld – Werder Bremen, Hertha BSC – Hannover, Leverkusen – Frankfurt, M’gladbach – Bayern M., Dortmund – Wolfsburg, Kaiserslautern – Schalke 04, Stuttgart – Duisburg, Mainz 05 – Köln, Nürnberg – Hamburg

Topschutters

1. Klose (Werder Bremen) 16 goals ; 2. H. Altintop (FC Kaiserslautern) 13 goals ; 3. Smolarek (Bor. Dortmund) 11 goals ; 4. Klimowicz (Wolfsburg) 9 goals ; 5. o.a. Makaay (Bayern München) 8 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content