KVK Tienen leeft op een wolk, want als opmerkelijke starter in de EXQI-League mogen de suikerjongens komend weekend voor een vol huis de buren van STVV ontvangen. ‘Wij geven voetballers een tweede kans.’

Wie Tienen binnenrijdt via de ringweg, wordt meteen getroffen door de scherpe geur die je reukorgaan prikkelt. De oorzaak is snel gevonden: de aanwezigheid van de Tiense Suikerraffinaderij. Een icoon, dat tot ver buiten de landsgrenzen met zijn suikerklontjes een begrip werd en bleef. In de schaduw van de fabriek (inmiddels een onderdeel van het Duitse Südzucker, met de vestiging in Wanze jaarlijks goed voor een productie van 250.000 ton) heeft KVK Tienen, geprangd tussen een woonwijk en de plaatselijke tennisclub, zijn onderkomen. De tweedeklasser – met de Tiense Suikerraffinaderij als hoofdsponsor op de borst – beleeft momenteel hoogdagen, want na zeven speeldagen prijkte de ploeg van trainer Daniel Nassen (ex-Standard, RWDM en Lommel) op kop van de vernieuwde EXQI-League. In het thuisduel tegen Lierse werd pas de eerste seizoensnederlaag opgetekend.

De voetbalploeg, met slechts één buitenlander in de 21-koppige A-kern, wil de komende maanden graag aantonen dat Tienen meer is dan alleen maar de woonplaats van bekende mensen als atlete Elodie Ouedraogo, acteur Johny Voners of zangeres Sandy Boets.

Liftploeg

“Het is al een tijdje onze bedoeling definitief komaf te maken met die reputatie van liftploeg tussen de tweede en de derde klasse”, oppert algemeen voorzitter Willy Schepers, die in het seizoen 2004/05 samen met algemeen technisch directeur Wim Bamps (als toenmalig derdeklasser) het project opvatte om op termijn uit te groeien tot een stabiele tweedeklasser. “Tienen propageert zich op zijn eigen website als tintelende stad. Wel, wij dragen ons steentje bij met sprankelend voetbal. Ik wist wel dat we dit seizoen een beter team hadden, waarmee we mikten op een rustig jaar in de linkerkolom. We kozen heel bewust voor voetballers met een groot eergevoel, die in het verleden een beetje op de tenen werden getrapt en zich opnieuw willen bewijzen. Met Daniel Nassen beschikken we over een coach die inzake motivatietechnieken, een goede samenhang en teambuilding moeilijk te evenaren valt.”

Continuïteit in het beleid, dat is het streefdoel. “Het is vrij eenvoudig: wij geven voetballers, die misschien te vroeg werden afgeschreven voor de eerste klasse, een tweede kans”, vult Bamps aan. “Nu bestaat er wel financiële stabiliteit en willen we graag rustig verder doorgroeien. Ons totaalbudget bedraagt 1,5 miljoen euro. Naar tweedeklassenormen is dat de goede middenmoot. Maar het is de bedoeling dat jaarlijks een beetje te verhogen. Natuurlijk bestaat er nog een pak aandachtspunten, zoals de doorstroming van de eigen jeugd. Op dat vlak is het wat from zero to hero. We komen van heel ver. Momenteel zitten we aan 26 ploegen en 420 spelers in competitie; het was ooit anders en veel slechter. Maar KVK Tienen wordt weer een aantrekkelijk product. We zijn opnieuw hot, de belangstelling stijgt. De negatieve stempel is weg.”

Doelman Ronny Schuermans bekijkt het realistisch. “Het is ons derde jaar in de tweede klasse, eindelijk treden we uit de anonimiteit”, weet de aanvoerder. “Dit is de vrucht van jaren geduldig opbouwen. De charme van KVK Tienen blijft de nuchterheid van de entourage. Voetjes op de grond, het is meer dan ooit de boodschap. Je merkt meer professionalisme, want alles wordt almaar beter geregeld. Een heel gezellige familiale club. Niets moet, alles mag. Het klikt gewoon.”

Groepsdier

Trainer Daniel Nassen is heel eerlijk. “Kwalitatief en qua evenwicht is dit de beste spelersgroep waarmee ik hier al werkte”, beweert hij. “De doelstelling van voor het seizoen, een zesde of zevende plaats, blijft behouden. Ik predik offensief voetbal omdat ik daar nu eenmaal het spelersmateriaal voor heb. Een luxesituatie.

“Voor ons is het soms of vaak een noodzaak om in de eerste klasse spelers te zoeken die net uit de boot vallen, mistevreden zijn of hun loopbaan een nieuwe wending willen geven. Dat Sébastien Dufoor hier volledig ontbolstert, is geen toeval. In het verleden werd hem wel eens verweten dat hij het voetbal niet te ernstig nam. Daardoor sleepte hij een kwalijke reputatie met zich mee. Je moet leren omgaan met dergelijke types, de persoon nemen zoals hij is. Iemand op die leeftijd nog veranderen is onmogelijk. Van mij mag hij na de wedstrijd eens een stapje in de wereld zetten, zolang hij maar tijdens de trainingen en matchen professioneel werkt. Maar hij is niet dé man van KVK Tienen, hé. We mogen daarin niet gaan overdrijven. Hij moet aanvoer krijgen van andere jongens. Ik beschik over de rijkdom dat ik zowel 4-3-3 als 4-4-2 kan spelen.

“Ik hamer constant op het collectieve aspect. Het moderne voetbal is veel psychologie, je moet je als trainer tegenwoordig meer openstellen voor de gedachte van de spelersgroep. Het is vrij eenvoudig: eerst elke speler individueel proberen te analyseren en zijn thuissituatie screenen, alles in kaart brengen, hem op een positieve manier stimuleren en bespelen om een maximaal rendement te bekomen. Een proces van geven en nemen. Ik streef naar warmte en respect tussen de spelers, de constante eerlijke dialoog. Er moet een goede interactie zijn, je moet samen eens kunnen lachen en wenen. We hebben slechts een gezamenlijk doel: resultaten behalen. ( flauw lachje) Als speler was ik ook een groepsdier, dat verander je niet zomaar.

“Mijn inspirators waren René Vandereycken en George Kessler, die laatste door zijn speciale en eigenwijze aanpak. René was een controlefreak, alles bleek tot in de puntjes geregeld. De koning mocht aan de deur staan, hij schermde zijn groep altijd af en bleef koppig vasthouden aan zijn principes. Het getuigt van persoonlijkheid als je je eigen voetbalbenadering in alle omstandigheden blijft vasthouden.”

Vertrouwen terugwinnen

Dat slaat aan bij Tienen, een scharnierstad tussen Vlaams-Brabant, Limburg en Wallonië. Goed voor 32.000 inwoners, waarvan er gemiddeld slechts 1200 tot 1300 de weg naar het Bergéstadion vinden. Een heikele kwestie, zo blijkt. “De Tienenaar is heel pessimistisch ingesteld”, zegt Nassen. “Het is moeilijk om die eigenheid te veranderen, want het zit er echt diep ingebakken. Verwacht dus niet dat je hier de sfeer van KV Mechelen of Eendracht Aalst kan opwekken. Daar blijft het publiek je aanmoedigen, ook bij een achterstand. Hier gaat het er veel extremer aan toe, krijg je vaak ‘foei’ of ‘slecht’ te horen. We worden echt met argusogen bekeken.”

Erevoorzitter Léon Suétreedt zijn trainer bij. “We zijn eerder een gesloten volk”, verklaart de man die 26 jaar geleden de eerste voorzitter was na de fusie tussen Racing en Voorwaarts Tienen. Hij blijft als voormalig afgevaardigd bestuurder van de Tiense Suikerraffinaderij nog altijd nauw bij de clubwerking betrokken. “Er wordt graag gekankerd over van alles en nog wat. De eigen mogelijkheden en gaven erkennen blijft toch o zo moeilijk. Dat weerspiegelt zich perfect in de lage toeschouwersaantallen. Ik heb nog tijden meegemaakt, in de jaren 50, dat we speelden voor een gemiddelde van vijf- tot zevenduizend fans. Dat aantal bereiken we nu alleen maar wanneer Sint-Truiden, Lierse en Antwerp op bezoek komen.”

Een probleem waar ook technisch directeur Bamps zich van bewust is. “Het is niet zo eenvoudig om het vertrouwen van de fans – die in het verleden meegezogen werden door de negatieve spiraal waarin de club terechtkwam – terug te winnen. ( grijnst) Het blijft onze bedoeling dat op een dag onze deur wordt platgelopen. Enkele jaren terug had Sint-Truiden, toen ze nog proefden van Europees voetbal met de Intertoto, 770 abonnees met een postnummer uit Tienen. Die hopen wij terug te winnen.

“Tegen STVV spelen we voor een vol huis, 5450 man. Een recordopkomst. We bouwden een extra tribune voor 400 plaatsen en krijgen 410 eters over de vloer. Dit is dé affiche van het jaar, het burenduel bij uitstek. Voor veel supporters blijft dat treffen de enige wedstrijd die absoluut gewonnen moet worden. Zo fanatiek zie ik dat niet.

“Tienen heeft als stad een wat grauw imago. Geen sportstad, maar de samenwerking met het lokale bestuur is heel positief. Zij helpen ons waar nodig en doen wat binnen hun mogelijkheden ligt. De schepen van Sport en die van Financiën zitten zelfs bij ons in de raad van bestuur, terwijl burgemeester Marcel Logiest maximaal gebruikmaakt van zijn abonnement.

“Wij prediken realisme. Eén ding is zeker: op het einde van het seizoen zullen wij – waar we ook eindigen in het klassement – break-even draaien en geen schulden hebben. Mocht er ooit een promotie komen, dan hebben wij nu al groen licht gekregen van het stadsbestuur. Die toezegging is goud waard!”

Vooruitgang nastreven

Na vijf jaar durft ook Nassen, straks einde contract, spreken over een geslaagd huwelijk. “De basis is een groot wederzijds vertrouwen”, weet hij. “Ik mag autonoom werken en zelf mijn spelersmateriaal kiezen. Het is fijn werken, als je bij transfers voor 90 tot 95 procent wordt gevolgd. We zijn hier samen van nul af aan begonnen, de wil bestaat om verder te investeren. Dat zijn positieve signalen. Ik zou graag op termijn overschakelen naar een statuut van semiprofessionalisme, maar daarvoor moeten eerst de middelen aanwezig zijn. Voor mezelf en de spelers zou die overstap een verademing betekenen. Om te overleven op termijn lijkt me die stap aangewezen. Maar we moeten kritisch blijven op alle gebieden om vooruitgang te boeken. Deze club zit nog lang niet aan zijn plafond. De scouting, het medische gebeuren, de accommodatie, de trainingsvelden en de jeugdwerking, het kan en moet beter. Maar je kan niet alles in een handomdraai veranderen. Het stemt me alleszins tevreden dat de goede wil aanwezig is!

“De wedstrijd tegen Sint-Truiden, dat op amper een boogscheut ligt, blijft iets speciaals. Het leeft hier enorm. Het kleine Tienen tegen grote broer Sint-Truiden, dat moet vonken geven. ( lacht) Vergelijk het met RWDM tegen Anderlecht. Een prestigetreffen, zonder haatgevoelens.” S

door frédéric vanheule beelden: michel gouverneur (reporters)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content