Het is over en out voor de Kanaries. De zo gevreesde degradatie is een feit, een ramp voor een voetbalstad als Sint-Truiden. De supporters van STVV zullen zonder twijfel een paar dagen nodig gehad hebben om deze catastrofe te verteren. Haspengouw is in rouw! Men zou voor minder depressief worden, een club met zo’n rijke historie hoort nu eenmaal thuis in onze eerste klasse. Raymond Goethals zal zich ongetwijfeld omgedraaid hebben in zijn graf … Er ging bijna geen dag voorbij op Anderlecht of er werd door hem over zijn geliefde STVV gesproken. Het ene straffe verhaal na het andere. Hoe dikwijls heb ik niet het verhaal gehoord over de vader van Lon Polleunis, die rechtsachter speelde. Tijdens een vriendenwedstrijdje in de week was die opeens verdwenen. Na een tijdje kwam hij weer opdagen en nam, of het de gewoonste zaak van de wereld was, zijn plaats weer in. Toen Den Tuveneir hem vroeg: ” Awel joeng, woe seide gij geweist?”, antwoordde Lon alsof er niets aan de hand was: “Gaan zien of er geen konijnen in mijn strikken zijn gelopen.” ” Moe da meugde gij ni doon!“, riep Raymond, lichtjes van zijn melk. Daarop sprak vader Polleunis de legendarische woorden: “Gaat gij morgen mijn familie eten geven, trainer?” Goethals schaterde steeds van het lachen nadat hij het verhaal voor de tiende keer had verteld en voegde er dan altijd aan toe: ” Specioel volk, hiel specioel volk!”

Zoon Lon Polleunis was ook geen gewone, en het spreekwoord ‘de appel valt nooit ver van de boom’ was hier dan ook van toepassing. Voor de laatste wedstrijd van het seizoen, een thuismatch tegen Sint-Truiden, moesten we met Anderlecht absoluut winnen tegen de Kanaries om kampioen te worden. Voor de match had ik een gesprekje met Lon en vroeg hem wat de plannen waren? Met een lachje op zijn gezicht zei hij: “Toch geen schrik van ons, zeker? Ge moogt gerust zijn: als ik het spel niet maak, wie gaat er dan een goal maken? En ik voel dat ik geen goesting heb vandaag.” Vervolgens maakte hij zich na een knipoogje uit de voeten. Ik heb hem nooit gevraagd wat hij daarmee bedoelde, maar wij wonnen wel gemakkelijk, heel gemakkelijk!

Een uitstapje naar de hel van Staaien was iedere keer weer een belevenis. Het stadion was al weken van tevoren uitverkocht. Rechtsachter was een ondankbare plaats om te spelen op Staaien, langs het lijntje dus, dicht bij het publiek. Ik heb er eens een projectiel tegen het hoofd gekregen. Een frisco, zo bleek later. Een paraplu van een ouder vrouwmens heb ik op het nippertje kunnen ontwijken. Met andere woorden: er heerste altijd een goede sfeer. Jaren later, toen ik een pintje ging drinken in het Sportcafé in Sint-Truiden, kwam een man naar me toe, een zekere Henri, die mij trakteerde voor hij opbiechtte dat hij de auteur van de aanslag met de frisco was. Raymond Goethals had dan toch gelijk, het is inderdaad een specioel volk! Nadat ik hem had gerustgesteld dat het hersenletsel nogal meeviel, hadden we een leuke babbel, hoofdzakelijk over zijn geliefde STVV. Die brave Henri zal waarschijnlijk nooit verwacht hebben dat zijn club ooit nog in de hel van tweede klasse zou terechtkomen. Hoe is het in godsnaam zover kunnen komen?

Naar mijn bescheiden mening is het begonnen met het ontslag van Guido Brepoels. Als er één trainer was die de Kanaries had kunnen redden, dan was het Brepoels wel. Het in paniek aantrekken van een nieuwe trainer brengt meestal niet het gehoopte resultaat, dat hebben de Truienaren aan den lijve mogen ondervinden.

De tekortkomingen van vooral de verdediging waren schrijnend, zonder dat daar veel aan werd gedaan. Men bleef maar stuntelend doelpunten cadeau geven aan de tegenstrevers, week na week. De schuld geven aan het synthetisch veld is al helemaal belachelijk.

Zo vlug mogelijk wegkomen uit het drijfzand van tweede klasse moet nu het enige doel zijn van de Kanaries, maar het zal niet gemakkelijk zijn!

“Ik heb op Staaien eens een frisco tegen mijn hoofd gekregen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content