“Dit is echt een statement. Ik kan nauwelijks beschrijven hoe opgewonden ik ben. Een mijlpaal in de geschiedenis van de club”, reageerde Roberto Martínez, sinds vorig seizoen manager van Everton Football Club, in de Liverpool Echo héél enthousiast op de komst van Romelu Lukaku.

De club uit Liverpool dokte 28 miljoen pond (35 miljoen euro) voor de Belgische spits, een absoluut record voor de club, die daarmee vlotjes over de vorige recordtransfer (Marouane Fellaini, in augustus 2008, 18,5 miljoen euro) gaat. Maar, zo zegt Martínez: “Rom is elke penny waard. Amper 21 jaar en toch al meer dan 30 doelpunten in de Premier League. Hier zaten we echt op te wachten.”

35 miljoen euro… in de Premier League schrikken ze er niet van, maar toch: de club had twee jaar geleden nog een openstaande schuld van 56 miljoen euro bij de banken, jaarlijks komt daar nog eens 6 miljoen bij. Bill Kenwright, theatermaker in de Londense West End en filmproducer, kocht The Toffees in 2004, maar de geboren Evertonian is al jaren op zoek naar een overnemer of investeerder. Of, zoals hij het in The Independent zelf omschreef: “Toen ik tien jaar geleden hoorde dat mijn bod op de club geaccepteerd was, zat ik boven in mijn kantoor. Ik ben van vreugde vier trappen af gerend en de straat opgelopen. Ik beloof het: als het telefoontje komt dat de club verkocht is, dan doe ik precies hetzelfde.”

Kenwright, een gewiekst onderhandelaar, leek af te knappen op de oorspronkelijke vraagprijs van Chelsea – 30 miljoen pond (37,5 miljoen euro) – maar toen The Blues bereid waren om de prijs te laten zakken, hapte hij toch toe. “Na zijn uitleenbeurt van vorig seizoen, toen hij hier zestien keer scoorde, was Romelu onze topprioriteit”, verklaarde Martínez, die vorige week ook nog de 21-jarige verdedigende middenvelder Muhamed Besic (ex-HSV) voor 5 miljoen euro bij Ferencváros wegplukte en het contract met Ross Barkley tot juni 2018 verlengde. “We zijn meer dan gewapend voor het nieuwe seizoen.”

“Het was geen moeilijke beslissing”, vertelde Lukaku op de persconferentie, kort nadat hij zijn handtekening had gezet onder de overeenkomst voor vijf seizoenen – a rato van 87.500 euro per week. “Ik wilde naar een club waar ik me goed voelde en waar ik het vertrouwen van de manager en de supporters geniet. Ik ben hier een completere en technisch betere voetballer geworden, een aanvaller die nu ook met de rug naar doel kan spelen. Onze ambities komen overeen: ik wil een van de beste spitsen worden, de club wil opnieuw een van de beste teams van de league zijn.”

Vorig seizoen finishte Everton als vijfde, nog voor Tottenham Hotspur en Manchester United, waardoor het zich net niet voor de voorrondes van de Champions League kon plaatsen. “Everton is al jaren op zoek naar een echte goalgetter, waardoor het telkens op een paar puntjes van de vierde plaats strandde. Met de transfer van Lukaku kan het straks wél binnen de top vier eindigen”, weet Greg O’Keeffe, Evertonwatcher bij de Liverpool Echo.

“Het heeft een tijd geduurd, dat klopt, maar Roberto Martínez en CEO Robert Elstone hadden nog voor Nieuwjaar hun strategie uitgedokterd. In januari verkocht de club Nikica Jelavic (aan Hull City, nvdr) en John Heitinga (aan Hertha BSC, nvdr), met die opbrengst én de verkoop van Fellaini aan Manchester United – 35 miljoen euro – een paar maanden ervoor, had het de middelen om de big man binnen te halen. Voor de supporters is hij een fenomeen.” ?

DOOR CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content