Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Begin van de week werden de trofeeën van de Profvoetballer van het Jaar uitgereikt. Daar zaten weinig verrassingen tussen, behalve misschien dat Paul Allaerts en niet Frank De Bleeckere tot beste scheidsrechter werd verkozen.

Frank Raes : “Allemaal zo logisch als het groot is. Kompany kan je niet meer verrassend noemen, die heeft alles individueel gewonnen. Allaerts is wel een goeie en het blijft vreemd dat hij als werknemer van Dexia geen matchen van Club Brugge fluit. Het verschil met De Bleeckere en Verbist was klein, maar dat betekent dat we wel meer goeie arbiters hebben dan De Bleeckere.”

Hét feit van de laatste speeldag was de ontknoping in de strijd om Europees voetbal : RC Genk en Standard moeten twee testwedstrijden spelen.

“Vreemd hoe een club als Standard toch nog in problemen kan raken tegen een ploeg die al gedegradeerd is. Ik begrijp dat niet goed, dat een kleine club die al gedegradeerd is een grote club toch nog in problemen kan brengen. Blijkbaar spelen die huurlingen, want dat heb je toch veel in ons voetbal, van Oostende toch nog voor een soort van persoonlijke eer. Anderlecht kreeg het nog vrij moeilijk tegen Bergen… Ik denk niet dat dat wil zeggen dat die clubs dichter bij elkaar komen.”

Wie beschikt over de beste papieren ?

“Dat is moeilijk te zeggen. Genk heeft natuurlijk ook wel talent, als je Engelaar, toch niet de minste, op de bank kan laten. Ik durf mijn geld niet op een van de twee te zetten. Maar het kan best Genk zijn. Ze spelen wel niet zo goed en Jos Vaessen is niet content, maar ze halen wel zeventig punten en zijn in de running voor de derde plaats. Wat willen ze meer ? Beter doen dan Club en Anderlecht zou vrij moeilijk zijn. Ik vind ze net iets sterker dan Standard omdat ze toch wel veel mannen vooraan hebben die iets kunnen. Bij Standard is Bangoura toch wat stilgevallen, terwijl er bij Genk aanvallend meer ruimte en frisheid is. Daarom zijn ze lichtjes favoriet voor mij. Maar heeft Genk nu zo slecht gespeeld ? Ik begrijp al die commotie niet altijd. Slecht is dat niet altijd wat ze doen. Wat is wel fraai om te zien bij ons ? Standard heeft een aantal goeie matchen gespeeld, maar heeft dat toch ook vooral gedaan met de nul te houden. Brugge was ook niet altijd spectaculair. Je kan dat eigenlijk van alle ploegen in België zeggen. Wat willen ze dan van Genk : dat die alles kapot spelen en dan nog kampioen worden ook ? Je moet weten wat je wil. Spektakel brengen én veel punten halen, dat is niet zo simpel. Ik vind dat Vandereycken dat niet slecht gedaan heeft. Engelaar is toch een ontdekking, Koen Daerden is enorm gegroeid, Kevin Vandenbergh ook.”

Zijn je bepaalde tendensen opgevallen dit seizoen ?

“Dat regelmaat loont in de competitie. En een ruime kern. De enige regelmatige club is Club Brugge geweest, toch wel de terechte kampioen. VanderHeyden valt uit, hop, ze hebben een andere staan. Maertens weg, Cornelis is er. Englebert kan een tijd niet spelen ? Dan zetten ze daar iemand anders. Nooit paniek en dat rendeert uiteindelijk. Zou er in Genk wat meer rust zijn, dan zou dat daar ook kunnen. Standard heeft met Conceiçao dan eens een spektakelman en dat lukt dan blijkbaar moeilijk om die te houden. Het is duidelijk een tussenstation : je kan niets bouwen. Het individuele talent van een Wilhelmsson of een Kompany bij Anderlecht is natuurlijk ook wel mooi. Maar je moet een regelmatige ploeg kunnen neerzetten om in de competitie te winnen. Jammer dat bij Brugge die sprankel er niet bij is. Stoica, Mendoza, dat verdwijnt toch allemaal. Ceh is misschien wel hun beste voetballer. Zo zou ik er nog wel een bij willen zien. Benieuwd ook waar Sollied volgend seizoen actief zal zijn. Maar al die mannen hebben hun seizoen gespeeld. Dus de hiërarchie is in de competitie volledig gerespecteerd met Club Brugge, Anderlecht, Standard en Genk.”

Jestrovic is de topschutter, maar wel met een heel laag aantal.

“Hij is natuurlijk ook laat op gang gekomen. Als hij dat tempo het hele seizoen had kunnen volhouden, was er meer uit te halen. Hij is een echte ouderwetse doelpuntenmaker, vrij zelfzuchtig ook. Ik bedoel : het is goed als hij goed gespeeld heeft. Ze mogen met 5-0 winnen, het is voor hem maar goed als híj goed gespeeld heeft. Je moet er altijd voor opletten. Daarom vond ik het ook raar dat hij vorige week tegen Club Brugge vijf minuten voor het einde vervangen werd. En chapeau voor Kevin Vandenbergh, die ook dat killerinstinct wat heeft. Zelfs als ze slecht spelen, weinig bewegen toch scoren. Hij heeft het wel, misschien zelfs nog iets meer venijn dan zijn vader. Balaban is goed begonnen, maar heeft dan weer het laatste half jaar bijna niet meer gespeeld, zal ik maar zeggen. Eigenlijk is alleen Vandenbergh wat regelmatiger geweest. Hij is natuurlijk nog niet zo groot als zijn vader, die ook timing en plaatsing had, maar hij heeft iets van over mijn lijk.”

CSKA won in Portugal de Uefacupfinale van Sporting Lissabon.

“Vond ik wel leuk, mooie goals ook. En je ziet waar het geld nu zit : bij de Russen. Abramovich heeft bij CSKA ook nog wel wat te zeggen, dus ja, je kan dat voor een deel de overwinning van het geld noemen. Het is niet toevallig dat Moskou wint. Daar spelen nu ook Brazilianen. Een Braziliaan in zo’n ploeg was een paar jaar geleden nog een grote uitzondering. Nu kopen ze goeie spelers uit Afrika en Brazilië, mannen die dat als een tussenstap zien naar écht grote clubs. Zulke gasten zullen nu eerder naar Rusland dan naar België gaan. Of je moet zoals Beveren over een constructie à la Guillou beschikken.”

Wat mogen we van de Champions-Leaguefinale tussen AC Milan en Liverpool verwachten ?

“Milan is op papier favoriet, maar het zal moeten uitkijken, want Liverpool is fysiek en tactisch redelijk straf. Ik hoop alleen dat het loskomt, wat meestal zeer, zeer moeilijk is in zo’n finale. Milan is er als tweede uit de Italiaanse competitie sowieso bij in de Champions League volgend seizoen, maar ik denk dat de motivatie wel groter zal zijn. Ze hebben de laatste weken heel veel topmatchen moeten spelen en ze zullen nu wel fris zijn dankzij onze dokter, Meersman. Maar Liverpool is een heel moeilijk te manoeuvreren ploeg, met een paar relatief onbekende spelers die er wel hun kop voorleggen. Het scheelde niet veel of je had een finale tussen PSV en Liverpool. Dat dat kan, is dankzij het systeem van knock-out in plaats van een tweede ronde. Zulke ploegen als PSV, toch wel de revelatie, kunnen in twee matchen veel doen.”

door Raoul De Groote

‘Ik vind dat Vandereycken het niet slecht gedaan heeft.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content