De kogel is door de kerk: de beloften van de profclubs zullen volgend seizoen dan toch niet in de hogere amateurreeksen uitkomen. Ik lees in Sport/Voetbalmagazine dat het gaat om een enorme gemiste kans, aangezien nu nog minder Belgische jongeren kansen zullen krijgen om ‘echte’ wedstrijden – tegen een eerste elftal, in wedstrijden met inzet – te spelen. Staat u me toe dat ik het perspectief even omkeer.

De profclubs vragen de amateurclubs om mee te denken ‘in het belang van ons voetbal’, maar laten we ernstig blijven: op welke manier denken ze in de hoogste bestuurskamers van België aan het algemeen belang? De wet van de sterkste regeert en in het voetbal betekent dat de wet van het geld. De amateurclubs moeten meedenken met de profs, maar zien de toegang tot de hogere reeksen gebarreerd door onoverkomelijke licentievoorwaarden. Ze zouden moeten dulden dat juniorenteams van profclubs het verloop van hun competities komen ondermijnen, om zo thuiswedstrijden tegen Waasland-Beveren B te mogen spelen, datzelfde Waasland-Beveren dat datzelfde weekend doodleuk tieneneenhalve buitenlander opstelt.

De amateurclubs moeten meedenken in het belang van de jeugd, maar kijken machteloos toe als de profclubs hun talentjes op absurd jonge leeftijd en masse wegplukken – zonder een eurocent opleidingsvergoeding – om het merendeel binnen de kortste keren weer terug naar af te sturen.

Als diezelfde amateurclubs dan nu hun voet zetten met een van de weinige drukkingsmiddelen die hen nog rest, wie kan hen dat kwalijk nemen? De profclubs nemen hen op geen enkele manier serieus – voor een vriendschappelijke wedstrijd vragen ze schaamteloos duizenden euro’s – en durven zich nu te beklagen over het amateurvoetbal?

Staat er in de hoogste bestuurskamers ook eens iemand stil bij de invloed van de makelaar? De makelaar, die bulderlachend miljoenen euro’s uit het voetbal zuigt maar wordt nagedanst als ware hij de rattenvanger van Hamelen? Natuurlijk niet, want het is een spelletje waar iedereen gretig aan deelneemt – óók de bestuurslui van onze topclubs. Belgische spelers worden steeds meer een rariteit, en daar zouden de amateurclubs zich verantwoordelijk voor moeten voelen?

Laten we alsjeblieft serieus blijven.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content