Silence-Lotto haalt uit op de transfermarkt.

Philippe Gilbert komt thuis: de volgende drie seizoenen rijdt hij voor Silence-Lotto. Het is voor de 25-jarige Waal de eerste keer dat hij voor een Belgisch profteam zal uitkomen. Beide partijen lijken hiermee een erg goede zaak te doen. Gilbert was al een poos ontevreden over de ondersteuning die hij kreeg bij Française des Jeux, al moest je er in interviews wel tussen de regels naar zoeken. Big Phil is te zeer ook mentaal een kopman om de sfeer binnen een ploeg te verzieken met uithalen in de pers. Maar voor hemzelf stond al een tijd vast dat hij naar een ploeg moest die voor het Belgische voorjaar leeft. Silence-Lotto speelde het kortst op de bal. Naar verluidt koos Gilbert het rood-zwarte team uit een aanbod dat nog vijf andere ProTourploegen telde.

Marc Sergeant en co zullen opgelucht ademhalen dat het eindelijk nog eens gelukt is om een grote Belgische naam aan zich te binden. Eerder ontsnapten Gert Steegmans en Stijn Devolder, nochtans beiden hoog op het verlanglijstje, richting grote concurrent Quick Step. Het zorgde ervoor dat in de voorjaarsklassiekers de kloof tussen beide ploegen onoverbrugbaar groot werd. De komst van Gilbert, samen met een Greg Van Avermaet die volgend seizoen hopelijk wel een zorgeloze voorbereiding mee kan maken, zou in 2009 het evenwicht moeten herstellen.

Opmerkelijk is dat Gilbert, die nochtans tot nu toe een geweldig jaar draait, zijn seizoensplanning helemaal wil omgooien bij Silence-Lotto. Bij Française des Jeux was de Waal zowat de man van alle seizoenen. Kalenders van januari tot eind oktober waren er geen uitzondering. Het had vaak als effect dat Gilbert in de periode rond de Omloop Het Volk outstanding was, waarna die vormpiek langzaam daalde. Tegen dat de belangrijkste afspraken eraan kwamen, was het beste er meestal al af. Dat moet nu anders: Gilbert wil in 2009 niet voor de Ronde van de Algarve (eind februari) in competitie komen, piekt dan een eerste keer naar de Omloop Het Volk, maar moet dan minder vaak in beeld worden verwacht tot zijn tweede grote vormpiek, die voor de Ardense klassiekers is gepland. Voor de Tour past Gilbert categoriek; hij heeft al langer een wat gebrouilleerde relatie met de Ronde van Frankrijk. Het is niet uitgesloten dat zijn deelname van dit jaar – nog met Française des Jeux natuurlijk – de laatste zal worden in lange tijd.

De komst van Philippe Gilbert brengt gelijk ook enkele interne verschuivingen met zich mee. Dirk De Wolf wordt ploegleider bij Silence-Lotto. De Aalstenaar won in 1992 Luik-Bastenaken-Luik en probeert zijn succesformule over te zetten op Gilbert, die trouwens al langer een van zijn poulains is. De twee kennen elkaar uit de jeugdreeksen. Dirk De Wolf was al in dienst bij Silence-Lotto, als chauffeur voor de vips.

Voorlopig is nog niet bevestigd of ook Tom Stubbe mee de overstap naar Silence-Lotto maakt. Bij Française des Jeux is Stubbe de meesterknecht van Gilbert. Hij maakte dit seizoen al indruk met een knappe tiende plaats in Tirreno-Adriatico.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content