Philippe Troussier leverde bij Olympique Marseille uitstekend werk.

Vier maanden geleden leek Olym-pique Marseille op sterven na dood. Hoewel de landstitel buiten bereik blijft, zijn vandaag de kansen op de Champions League reëel. Het werk dat coach Philippe Troussier als opvolger van José Anigo verrichtte, zit daar voor veel tussen. Troussier besteedt veel aandacht aan de psychologische kant van de zaak, alhoewel hij daar altijd meteen aan toevoegt dat hij niet wil doordringen tot de intieme privé-sfeer van de spelers en niet gelooft in het concept van de coach als ‘grote spelersvriend’. Dit laatste zou de autoriteit van een trainer kunnen aantasten. Ondertussen laat de manager van de club, Pape Diouf, aan iedereen verstaan dat de club wel degelijk nood had aan een eigenzinnig type als Troussier. Die nam al na enkele weken de beslissing om vedetten als Péguy Luyindula, Bixente Lizarazu of Bruno Pedretti tijdelijk of definitief aan de kant te laten.

Gezien zijn sterke persoonlijkheid en de resultaten die hij bij Marseille neerzette, rijst natuurlijk de vraag waarom Troussier zijn contract bij OM nog niet verlengde. “Mijn toekomst is niet belangrijk”, graait hij in de clichédoos van de trainers. “Het is de toekomst van de club die op het spel staat en er moet op een dusdanige manier worden gewerkt dat het team elk jaar aan de Champions League kan deelnemen.”

Troussier nam al met twee verschillende landen als bondscoach deel aan de eindronde van een WK en het zou natuurlijk ook kunnen dat hij wacht met bijtekenen tot hij opnieuw als bondscoach aan de slag kan om er straks op het WK van 2006 in Duitsland opnieuw bij te zijn. Troussier ontkent dat echter formeel en verwoordt het als volgt : “Ik wil best wel trouwen, maar mijn vrouw mag de keuze maken en de voorwaarden bepalen. Ik ben tegen een gedwongen huwelijk.” Nu Marseille nog steeds tweede staat, voelt Troussier zich met andere woorden behoorlijk zeker van zijn stuk. (

)De wedstrijd voor de 32e speeldag tegen Rijsel werd op vraag van Mo-naco uitgesteld naar aanleiding van het overlijden van prins Rainier. Philippe Troussier, coach van OM, vindt dat Fabien Barthez, die er bij een vriendschappelijke wedstrijd in Casablanca van werd beschuldigd de scheidsrechter te hebben verweten en bespuwd, genade verdient. Gelukkig is in Frankrijk echter niet iedereen die mening toegedaan. Mickaël Landreau ontkent dat hij contacten zou hebben met Celtic Glasgow. Michel Denisot, de voormalige voorzitter van PSG, werd door rechter Renaud van Ruymbeke gehoord als getuige in het onderzoek naar twijfelachtige transfers bij de club. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 15 goals ; 2. Pagis (Straatsburg), Pauleta (PSG) 12 goals ; 4. Juninho (Lyon), Ilan (Sochaux) 11 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content