Was de spectaculaire redding van Mallorca wel rechtmatig ?

Ook dit seizoen stond de laatste speeldag van de competitie weer bol van de spanning. De stadsrivalen Betis en FC Sevilla moesten uitmaken wie van de twee het zo begeerde ticket voor de Champions League in de wacht zou slepen, terwijl het er ook in de degradatiestrijd bijzonder heet aan toe ging. Mallorca leek al maanden veroordeeld, maar zette een felle remonte in en klom tien dagen geleden dankzij een onverhoopte 0-3 overwinning bij La Coruña zelfs voor het eerst sinds maanden tot op een ‘veilige’ plaats in de rangschikking. De sterke terugkeer van de eilandenclub was zo verrassend dat er her en der twijfels rezen over de manier waarop de uitslag in Galicië op het bord was gekomen. Het is natuurlijk zo dat Deportivo dit jaar niets meer te winnen of te verliezen had, maar de raadsman van Levante, MiguelAngelRuiz, aarzelde geen seconde om het woord corruptie in de mond te nemen. Hij noemende zelfs een speler van Depor bij naam, want volgens hem was linksback EnriqueRomero omgekocht. Naderhand verontschuldigde Ruiz zich dat hij beschuldigingen had geuit zonder daarvoor over bewijzen te beschikken, maar dat belet niet dat Mallorca nu klacht indient voor smaad en laster. Levante voelt zich alvast het kind van de rekening. Nochtans leek er voor de tweede club uit Valencia weinig sportief gevaar te dreigen. Met een plaats in het peloton van de rangschikking leek het behoud een uiterst haalbare kaart. Nadat zijn adjunct JoséLuisOltra het roer overnam van Bernd Schuster, speelde de ploeg niet slecht, maar er werden nog weinig punten gepakt. Een reeks van negen wedstrijden zonder overwinning volgde. Vóór de laatste speeldag stond Levante achttiende, op één punt van een veilige plaats. Levante moest dus gaan winnen op het veld van Villarreal, dat zelf een goed resultaat nodig had om zijn plaats in de Champions League te verzekeren. (DDV)José Manuel Reina (22), de doelman van Villarreal, werd voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg. Hij verhuist volgend seizoen naar Liverpool. Samuel Eto’o kreeg een boete van 12.000 euro omdat hij tijdens de titelviering met Barcelona Real Madrid beledigde met de woorden “Achterlijken van Real, het is tijd om te applaudisseren voor de kampioen”. Middenvelder Andoni Iraola verlengde zijn contract bij Bilbao tot in juni 2010. Voor 24 miljoen euro mag hij tussentijds weg. Heel wat bekende spelers kondigden aan er na dit seizoen mee op te houden. Het gaat onder meer om Fran (35) en Mauro Silva (37), allebei van La Coruña, Carlos Aguilera (37) van Atletico Madrid en Vittor Alkiza (34), middenvelder bij Real Sociedad.

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 24 goals ; 2. Forlan (Villareal) 22; 3. Oliveira (Betis), Ronaldo (Real) 21 ; 5. Baptista (Sevilla) 19

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content