Red Lions spelen voor goud in hockeyfinale: ‘We zullen in de bus wel wat zingen’

© BELGA

De Red Lions wonnen van Nederland met 3-1 en spelen de hockeyfinale tegen Argentinië. Zilver is zeker, goud is mogelijk.

De Belgen (FIH 6) haalden het in de halve eindstrijd na een uitstekende wedstrijd met 3-1 van olympisch vicekampioen Nederland (FIH 2) en strijden donderdag met Argentinië (FIH 7) om de olympische titel. Door het bereiken van de finale zijn de Lions zeker van goud of zilver, de zesde Belgische medaille op deze Spelen is nu dus al een feit.

In een gesloten eerste helft waren kansen aanvankelijk schaars. Nederland miste een strafcorner, aan de overzijde was het in de 25e minuut toch raak. Na de eerste strafcorner belandde de bal voor de stick van Jérôme Truyens en die knalde de 1-0 in doel. Amper vier minuten later verdubbelden de Lions hun voorsprong. Charlier zag na een counter de opkomende John-John Dohmen. De kapitein tikte de 2-0 van dichtbij tegen de Nederlandse touwen. Enkele seconden later kon Oranje nog tegenscoren, het was Mink van der Weerden die een strafcorner scoorde (29.)

Verdedigend ijzersterk

In het derde kwart hielden de Belgen knap stand, bij het begin van het vierde kwart bezorgde Florent Van Aubel de Lions meteen opnieuw extra ademruimte, hij tikte in de 46e minuut de 3-1 binnen.

Nadien bleken de spelers van bondscoach Shane McLeod verdedigend ijzersterk, Nederland kon geen vuist meer maken en droop af.

In de finale botst België donderdag om 22u Belgische tijd op het verrassende Argentinië (FIH 7). Dat kegelde eerder op de dag titelverdediger Duitsland (FIH 3) uit het toernooi. De olympische kampioenen van vier jaar geleden moesten met 5-2 het onderspit delven tegen de Argentijnen.

‘Dit is een droom’

Tom Boon reageerde met enig ongeloof op het resultaat.

“We staan in de finale op de Spelen. Dit is een droom”, reageerde hij. “Kunnen deelnemen aan de Spelen is al zo mooi, en nu pakken we een medaille. Het wordt goud of zilver, ongelofelijk dat we daar nu al zeker van zijn.”

Volgens de topschutter van de Belgische hockeymannen is de collectieve sterkte hét wapen van deze ploeg. “Je voelde vanaf het begin dat we hier waren, dat er iets speciaal kon gebeuren. Iedereen vecht voor elkaar, we steunen elkaar. Kijk naar de manier waarop we de nationale hymne samen zingen. Samen maken we het verschil. In een ploegsport heeft nog nooit iemand op zijn eentje een olympische medaille kunnen winnen.”

Hij kijkt met vertrouwen uit naar de finale tegen Argentinië. “Wij hebben alles in handen om te winnen. Uit onze oefenmatch tegen hen (een 1-4 nederlaag in de voorbereiding op de Spelen) hebben we veel geleerd. Het was een goed lesje.” Voor een feestje is er nog geen plaats, zegt Boon. “We zullen in de bus wel wat zingen, maar daarna begint de voorbereiding op donderdag.”

Thomas Briels neemt in Rio de Janeiro voor de derde keer met de Belgische hockeyploeg deel aan de Spelen. Na een negende en vijfde plaats wordt het nu zilver of goud.

‘Naast goud grijpen zou ontgoocheling zijn’

“Dit is ongelofelijk. We hebben hier met z’n allen jarenlang heel hard voor gewerkt, de spelers, de staf, iedereen in België die zoveel energie in deze ploeg heeft gestoken. Ik moet het nog even laten bezinken dat we de olympische finale mogen spelen”, straalde Briels na de 3-1 zege tegen Nederland. “Tien jaar geleden, toen ik als international begon, kregen we van de toplanden telkens pandoeringen om de oren. Nu verslaan we Nederland in de halve finale van de Olympische Spelen. Een pluim voor iedereen die hier zo hard heeft aan meegewerkt.” Zilver hebben de hockeymannen al, maar het kan nog mooier worden. “Het kan zeker nog mooier worden”, lacht Briels.

Red Lions spelen voor goud in hockeyfinale: 'We zullen in de bus wel wat zingen'
© BELGA

“We spelen zo’n goed toernooi, tonen heel knap hockey. Ik heb ons nog nooit zo goed zien spelen. Er staat een echte ploeg op het veld, dat hebben we vandaag weer getoond. We zijn al diep moeten gaan, zeven matchen hebben we hier al gespeeld, maar er zit nog wel wat extra in de tank. Argentinië wordt een lastige match. Zij hebben een echte vechtersmentaliteit, ik verwacht een beetje antihockey. Maar nu wil ik er nog niet te veel aan denken. Eerst even de tijd nemen om te genieten.”

Vincent Vanasch toonde zich met enkele knappe reddingen tegen Nederland als vanouds een betrouwbaar sluitstuk.

“Ik heb vandaag wel wat werk gehad, maar dat is helemaal niet erg. Het was een beetje mijn match want ik heb twee jaar in Nederland gespeeld en aan de overkant stonden enkele vrienden. Ik heb veel geleerd van de Nederlanders en ik moet hen daarvoor bedanken. Maar ik moet vandaag nog veel meer mijn ploegmaats bedanken. We hebben gevochten als leeuwen”.

“Nu is de enige kleur die telt goud. Ik verwacht tegen de Argentijnen oorlog op het veld, het zal misschien geen mooie match worden, maar ik ben ervan overtuigd dat we zullen winnen. Naast de titel pakken zou een grote ontgoocheling zijn.”

Eerste medaille in ploegsport sinds 1936

België én Argentinië staan voor het eerst in een olympische hockeyfinale bij de mannen. De medaille voor de Lions is pas de eerste Belgische medaille in een ploegsport sinds 1936. Toen pakte het Belgische waterpoloteam brons in Berlijn. Voor België wordt het de zesde medaille op deze Spelen, na Greg Van Avermaet (goud/wegrit), Nafi Thiam (goud/zevenkamp), Dirk Van Tichelt (brons/judo -73kg), Pieter Timmers (zilver/100m vrije slag) en Jolien D’hoore (omnium baanwielrennen).

Dit wordt de eerste Belgische medaille in een ploegsport sinds het brons van de Belgische waterpoloploeg in 1936 in Berlijn. In 1920 pakte België al eens een medaille in het hockey; op de Spelen in Antwerpen veroverden de mannen het brons.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content