De derbyzege tegen Manchester United vormde voor stadsgenoot City een leuke opsteker om de minder goede prestaties van de eindejaarsperiode te compenseren. Als vaste doublure voor David James verbijt Geert De Vlieger (34) zijn ongeduld op de invallersbank. De doelman, straks einde contract, snakt naar speelminuten op een aanvaardbaar niveau.

Kan je al een beetje leven met jouw huidige status ?

Geert De Vlieger : “Goh, ik tekende voor twee jaar en ben van plan die termijn uit te dienen. Dat geeft me de tijd om de komende weken en maanden alle aanbiedingen eens rustig naast elkaar te leggen. Ik voel me hier uitstekend, maar besef ondertussen dat speelkansen er alleen zullen komen bij een schorsing of blessure van David James. De trainer kiest momenteel terecht voor hem, want hij levert de prestaties die van een international worden verwacht. Dan is er ook weinig reden om te veranderen.”

Hoe moeilijk is het, op jouw leeftijd, om je bij die situatie neer te leggen ?

“Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt. Het begint alsmaar meer te kriebelen om opnieuw tussen die palen te staan. Mijn honger is groot. Ik kom na een jaar afwezigheid door die scheur van mijn achillespees van ver terug. In het begin ben je blij dat je weer op de invallersbank mag zitten. Van zodra je dan voelt dat je weer aanpikt bij het niveau dat je zelf wil halen, wordt de hoop op spelen groter. Maar ja, de realiteit is nu eenmaal anders. Ik moet geduld oefenen.”

Hoe kunnen we jouw huidige gemoedstoestand het best inschatten ?

“Ik loop wat geprikkeld rond. Anderzijds besef ik ook dat Manchester City een fantastische club is, met ongelofelijk ideale werkomstandigheden, plus mooie financiële verdiensten. Maar als topsporter blijf je er toch naar smachten om prestaties te leveren met het eerste elftal.”

Is Stuart Pearce een coach die begrip opbrengt voor jouw ongeduld ?

“Absoluut. Zowel vorig seizoen, toen ik helemaal niet direct bij de sportieve zaken was betrokken, als nu bestaat er van beide kanten duidelijkheid en begrip. We zullen op die manier blijven communiceren.”

Wat bedoel je daar concreet mee ?

“Meestal speel ik alle thuiswedstrijden bij de invallers en moet ik de verre verplaatsingen niet meemaken. Dat lijkt een gemakkelijkheidsoplossing, maar is nodig door het al drukke competitieprogramma van de eerste ploeg.”

Informeerden er geen clubs naar jou tijdens de eindejaarsperiode ?

“Vooral met het oog op volgend seizoen waren er al wat losse contacten, maar eigenlijk niet concreet genoeg. Direct vertrekken, ligt niet zo eenvoudig. De club wil kunnen terugvallen op een ervaren goalie, als er iets gebeurt met David James. Ze kunnen het zich niet permitteren terug te moeten grijpen naar een jongere.”

Want er wordt gestreefd naar een Europees ticket ?

“De laatste weken ondervonden we wat problemen. Tijdens de kerstperiode was de puntenoogst matig, waardoor we een terugval kenden in het klassement. In plaats van door te schuiven naar de Europese plaatsen, kwamen we in de middenmoot terecht. Alles verliep wat moeizamer, waardoor ook ons fris voetbal verdween. Dat leidde tot wat ontevredenheid bij het bestuur. De derbywinst was de ideale manier om weer naar boven te kunnen kijken.”

Robbie Fowler verschijnt, als joker, weer wat aan de oppervlakte ?

“Inderdaad. Een fitte Fowler zorgt voor scherpte en waakzaamheid bij de andere aanvallers, die weten dat ze voor hun plaats moeten vrezen. Zo moet het zijn. Want wij willen absoluut Europees voetbal halen.”

In België werd ondertussen met René Vandereycken een nieuwe bondscoach aangeduid. Een goede keuze ?

“Vooral een logische. Hij beantwoordde als kandidaat het meest aan wat ze bij de voetbalbond verwachten. Een eigen manier van werken, met veel herkenbaarheid, misschien wel de methode om ons voetbal terug op het juiste pad te krijgen. Hij verdient alle steun en krediet, ook al wacht hem een pak werk. Plaatsing voor het EK moet het doel zijn.”

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content