Op 12 oktober begint in India de eerste editie van de Indian Super League (ISL), een minicompetitie bestaande uit acht nieuw opgerichte ploegen. Dat er flink wat geld mee gemoeid is, blijkt uit de indrukwekkende lijst vedetten die de voorbije weken hun weg naar India vonden: Marco Materazzi,Franck Silvestre, Fredrik Ljungberg, Robert Pirès, Nicolas Anelka, David Trezeguet, Joan Capdevila, David James, Luis García en Alessandro Del Piero.

Die laatste tekende een contract bij New Delhi Dynamo’s, de club waar ook drie Belgen actief zijn: trainer Harm van Veldhoven, doelman Kristof Van Hout (ex-Kortrijk, ex-Genk) en verdediger Wim Raymaekers (ex-OHL). Ook Mads Junker (ex-KV Mechelen) loopt er rond.

De voorbereiding verliep prima voor New Delhi, met alleen maar overwinningen en geen enkele tegentreffer. “Maar niemand kent de sterkte van de andere ploegen, dus echt zicht op de sportieve waarde heb je niet”, legt Raymaekers uit. “Ons team boekt snel vooruitgang. Al blijft het moeilijk voor Harm om zijn stempel te drukken. Je bent verplicht minstens vijf Indiase spelers op te stellen en die jongens zijn technisch wel in orde, maar tactisch ongeschoold. Zonder bal staan ze meestal gewoon stil. Daar wordt nu aan gewerkt, maar door de beperking op buitenlanders is het voor de trainer dikwijls puzzelen.”

Elke club heeft zijn ‘marqueeplayer‘, het uithangbord van de ploeg. Bij New Delhi is dat Del Piero, ex-coryfee van Juventus en de voorbije twee jaar in Australië actief. Raymaekers geraakte onder de indruk: “Op training zie je de enorme kwaliteit die hij ook op zijn 39e nog bezit. Conditioneel is hij misschien wat minder, maar zijn traptechniek is fenomenaal. Zowel met links als met rechts gaan alle ballen in de benedenhoek of de winkelhaak. Ook als mens maakt hij indruk. Hij zit gewoon in hetzelfde hotel en ontbijt samen met ons. Hij is nog heel gedreven om er hier iets van te maken. De aandacht voor hem is enorm, maar dat geldt eigenlijk voor alle spelers: ook Kristof en ik moeten vaak boodschappen inspreken of voor actes de présence opdraven.”

Het leven in een stad met meer dan elf miljoen inwoners heeft de Belgische verdediger nog maar amper meegemaakt. “We beperken ons meestal tot een bezoekje aan een van de grote shoppingcenters. Maar wanneer we met de teambus naar de training rijden, vallen vooral de grote contrasten tussen arm en rijk op. Je ziet veel bedelende kinderen. Of koeien die in het midden van de straat lopen, brommers die spookrijden… de meest onmogelijke dingen. Maar dit avontuur bevalt me enorm, het hotel en de faciliteiten zijn top. Het enige dat tegenvalt, is dat ik mijn gezin in België moet missen – ik heb twee jonge kindjes.”

Raymaekers tekende, net als Van Hout, een contract van vier maanden. De competitie loopt van oktober tot midden december. “Ik verwacht dat deze Super League wereldwijd aandacht zal krijgen door alle sterren die hier actief zijn, dus als ik het hier goed doe, wie weet wat er dan nog volgt… Ik ben benieuwd naar onze eerste thuismatch, men verwacht dat ons stadion van 60.000 plaatsen vol zal zitten. En meteen tegen de ploeg van Trezeguet. Daar had ik nooit van durven te dromen.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Wim Raymaekers

“Samen met Del Piero tegen Trezeguet spelen, daar had ik nooit van durven te dromen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content