Zuid-Afrika bereidt 95e verjaardag Nelson Mandela voor

© AFP

De zwaar zieke Nelson Mandela viert op 18 juli zijn 95e verjaardag. Het wordt een verjaardag in mineur.

De voormalige Zuid-Afrikaanse president ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis van Pretoria. Eerder waren er geruchten dat hij op zijn verjaardag het ziekenhuis zou mogen verlaten, maar voorlopig blijft de anti-apartheidsheld in het ziekenhuis.

Het Nelson Mandela Center of Memory heeft de Zuid-Afrikaanse bevolking opgeroepen om 67 minuten aan liefdadigheid te besteden ter herinnering aan de 67 jaar die Mandela aan de gemeenschap wijdde, als mensenrechtenadvocaat, gewetensgevangene, vredebrenger en uiteindelijk de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Internationale Nelson Mandela-dag

Ook de Verenigde Naties vinden dat de verjaardag van Nelson Mandela een gelegenheid is om zijn verwezenlijkingen te vieren.Over de hele wereld zijn dan ook activiteiten gepland. In 2009 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 18 juli uit tot Internationale Nelson Mandela-dag.

Sinds Mandela op 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria werd opgenomen, bidden de Zuid-Afrikanen voortdurend voor zijn herstel. Eerder sprak voormalig president Thabo Mbeki zijn hoop uit dat Mandela snel het ziekenhuis mag verlaten om thuis verder te herstellen.

Maar volgens vrienden die hem hebben bezocht, wordt Mandela kunstmatig beademd. De laatste officiële verklaringen beschrijven zijn toestand ‘kritiek maar stabiel’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content