‘Mandela is bron van inspiratie voor hele wereld’ (Obama)

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de “morele moed” geprezen van Nelson Mandela. Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Afrika omschreef hij Mandela ook als “een bron van inspiratie” voor de hele wereld.

“‘Madiba’ zijn morele moed, en dit land zijn historische transitie tot een vrije en democratische natie, zijn een persoonlijke inspiratiebron voor mij en een inspiratie voor de hele wereld”, klonk het tijdens een persconferentie die Obama samen met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma hield in Pretoria.

Mandela werd “een van de grootste mensen uit de geschiedenis” genoemd. Obama roemde hem als een toonbeeld van “de kracht van het principe, van mensen die opkomen voor wat juist is”.

Na de woorden van lof voor Mandela, die nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt in Pretoria, prees Obama ook de “enorme vooruitgang” die de economie in Zuid-Afrika heeft geboekt. “Afrika is aan een opgang bezig, en Zuid-Afrika heeft daarbij altijd al op het voorplan gestaan”, klonk het.

Obama ontmoet familie Mandela

De Amerikaanse president ontmoette in Johannesburg familieleden van de zwaar zieke Mandela. De ontmoeting vond plaats in het Nelson Mandela Centre of Memory plaats. Meer bijzonderheden over het 20 minuten tellende gesprek werden niet meegedeeld. Een bezoek van Obama aan het ziekenbed van de 94-jarige nationale held kwam uit achting voor zijn gezondheidstoestand niet tot stand.

Aan de ontmoeting namen ook twee kinderen en zes kleinkinderen van Mandela deel, maar zijn echtgenote Graça Machel was er niet bij. Ze bedankte Obama telefonisch voor zijn blijk van solidariteit.

“Niet zo nodig op de foto met hem”Eerder zei Obama dat hij “niet zo nodig op de foto met hem moet”. Het laatste wat ik wil doen, is in de weg lopen terwijl de familie bezorgd is om Nelson Mandela’s gezondheid.”

Obama, zijn vrouw Michelle en hun jonge dochters Sasha en Malia, die de president vergezellen op zijn rondreis in Afrika hebben Mandela al eerder ontmoet in 2005 toen Obama nog senator was. “Op dit moment is onze eerste het welzijn en comfort van hem en zijn familie.”

Toch heeft hij een boodschap voor Mandela, zei Obama, en dat is “onze diepe dankbaarheid voor zijn leiderschap doorheen de jaren en dat de gedachten en gebeden van het Amerikaanse volk bij hemzelf, zijn familie en zijn land zijn.”

‘Het ziet er niet goed uit’

Hoe het ondertussen precies gaat met Mandela, die sinds 8 juni met een longaandoening in het ziekenhuis in Pretoria ligt, is niet duidelijk. Eerder deze week liet de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma horen dat Mandela zich in kritieke toestand bevond. Veelzeggend: Zuma cancelde op het laatste moment een buitenlandse reis.

Ondertussen is Mandela’s toestand volgen de Zuid-Afrikaanse regering weer stabiel. Toch beschreef zijn oudste dochter Makaziwe Mandela zijn toestand nog steeds als ‘zeer kritiek’. “Ik zal niet liegen”, zei ze: “Het ziet er niet goed uit. Alles kan gebeuren.” (TV/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content