Zieke Waal 136 euro duurder dan zieke Vlaming

© Getty Images/iStockphoto

Het verschil in de ziektekosten tussen Vlaanderen en Wallonië is in 2015 verder toegenomen, tot 136 euro per persoon. In 2010 bedroeg dat verschil nog 50 euro.

Het Belang van Limburg bericht over deze cijfers, die het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) analyseerde. Het ziekenfonds baseert zich voor zijn berekening op een analyse van meer dan een half miljoen verzekerden in heel België. De kloof tussen de consumptie van gezondheidszorgen in Vlaanderen en Wallonië heeft onder meer te maken met een kortere hospitalisatieduur en een wijder verspreid gebruik van het Globaal Medisch Dossier in Vlaanderen.

In Franstalig België zijn mensen vaker arbeidsongeschikt.

In Franstalig België zijn mensen vaker arbeidsongeschikt: 19,7 dagen in Vlaanderen, 25,4 in Wallonië. Het aandeel van de bevolking dat geniet van verhoogde tegemoetkoming is in het zuiden van het land bijna dubbel zo groot (11,6 procent tegenover 22,1). Tot 2010 verkleinden het verschil in de gemiddelde ziektekosten tussen Vlamingen en Walen tot 50 euro per persoon, maar vanaf 2010 steeg dat verschil opnieuw. VNZ maakte voor zijn analyse gebruik van de gegevens van zeven ziekenfondsen die, net als VNZ, aangesloten zijn bij de Landsbond van Neutrale Ziekenfondsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content