‘Zesde staatshervorming mag geen eindpunt zijn’: Jan Peumans

Jan Peumans © Belga Image

‘De zesde staatshervorming mag geen eindpunt zijn. Als sterkste partner in de Belgische constructie heeft Vlaanderen het recht en de plicht om nog meer autonomie af te dwingen’. Dat zei Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) in zijn 11 julitoespraak in het Brusselse stadhuis.

Die toespraak werd bijgewoond door onder meer premier Charles Michel, verschillende partijvoorzitters en vertegenwoordigers van de federale en regionale regeringen.

Vlaanderen heeft doorheen de jaren steeds meer eigen bevoegdheden gekregen. Volgens parlementsvoorzitter Jan Peumans mogen de Vlamingen ook best trots zijn op die toenemende autonomie. ‘We moeten dat zelfbeschikkingsrecht met meer verve durven uitdragen’, vindt Peumans.

En hoewel het Vlinderakkoord de Vlaamse autonomie heeft vergroot en de Vlaamse begroting heeft aangedikt van 28 naar ruim 37 miljard euro per jaar mag de zesde staatshervorming volgens Peumans ‘geen eindpunt’ zijn. Hij gaat nog een stapje verder. ‘Als sterkste partner binnen de Belgische constructie hebben wij het recht en de plicht om nog meer autonomie af te dwingen. Niet alleen voor ons, maar voor alle deelstaten’.

Buitenland

Net als zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Geert Bourgeois verwees Peumans in zijn toespraak naar het belang van de Vlaamse bevoegdheden op het vlak van buitenlandse handel en diplomatie. ‘Het is noodzakelijk dat wij een eigen, sterke, Vlaamse diplomatie uitbouwen’, aldus Peumans.

Trots en zelfbewustzijn staan volgens Peumans een goede samenwerking met andere deelstaten en regio’s niet in de weg. ‘Integendeel. Erkenning van elkaars eigenwaarde vijzelt het wederzijds respect alleen maar op’. En de ambitie naar meer zelfbeschikking is ook niet in strijd met de toenemende integratie in de Europese Unie. ‘Integendeel, ze levert een bijdrage tot de uitbouw ervan’.

‘Natuurlijk proces’

Peumans ziet de drang naar zelfbeschikking ook als een ‘natuurlijk proces’. Bovendien vormen ‘natuurlijk gevormde naties beter als voedingsbodem voor een conflictvrij Europa. De regio’s zijn de beste bouwstenen van een stabiel Europa’.

De ceremonie in het Brusselse stadhuis werd afgesloten met het zingen van de Vlaamse Leeuw. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content