Zou de wereld niet beter af zijn met één tijdzone?

© iStock

‘Schaf alle tijdzones in de wereld af.’ Dat is een nieuw revolutionair voorstel van twee Amerikaanse academici.

In de zomer van 2015 creëerde Noord-Korea een eigen unieke tijdzone onder de naam ‘Pyongyang Standard Time’. Het was een poging om komaf te maken met de tijdzone die door de Japanse ‘imperialisten’ was ingesteld. De nieuwe tijdzone ging in op 15 augustus, samen met de 70e verjaardag van de bevrijding van Japan.

De beslissing toont niet alleen de eigengereidheid van het ultrageheime land aan, maar ook de tekortkomingen van de wereldwijde tijdzones, zo beweren twee professoren van de John Hopkins University in Baltimore. Volgens professor economie Steve Hanke en professor fysica en astronomie Dick Henry vertonen tijdzones nogal wat anomalieën. Zo heeft Rusland bijvoorbeeld 11 tijdzones en China slechts een. In Australië is er dan weer een tijdzone (Australian Central Western Standard Time) die betrekking heeft op slechts een paar honderd mensen. En Nepal is het enige land die een academisch kwartiertje heeft, met andere woorden een tijdzone die bepaald is op 15 minuten na het uur.

Aarde overal even oud

‘Schaf alle tijdzones af en voer één nieuw in’, stellen Hanke en Henry voor. ‘Vanuit wetenschappelijk oogpunt is er maar één tijd. De ene kant van de Aarde is immers even oud als de andere kant. En dit principe van de fysica is perfect in overeenstemming met het principe van de economie’.

Hanke en Henry stellen dat tijdzones voor verwarring zorgen bij reizigers, financiële markten en overheden. ‘Ze werkten goed toen bijna alle activiteit nog lokaal gebeurde. Vandaag is de meeste activiteit dankzij het internet wereldwijd en dat vraagt één tijd.’

Al lijkt ook de Universele Tijd niet meteen evident. Als het in Londen 7 uur in de ochtend is, is het dat bijvoorbeeld ook in Los Angeles, waar het dan net donker begint te worden. De vraag is of de inwoners van LA zich zullen kunnen aanpassen aan een levensstijl waarbij men om 7 uur gaat slapen en om 16 uur opstaat? Dat zou meteen ook het einde betekenen van de uitdrukking ‘working nine tot five’. (TE)

Klik hier voor de Universele Tijd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content