Vijftien maanden onderzoek met de 17,5 miljoen euro kostende Planck telescoop, een satelliet uit 2009 die temperatuurschommelingen waarneemt, heeft geleid tot een nieuwe kaart die het 'oudste licht' weergeeft. Op de kaart is een gedetailleerde weergave te zien van een gloed, ontstaan door kosmische microgolfstralingen, doorheen de ruimte ten tijde van de vorming van het universum.

Temperatuurverschillen

De verschillende kleuren op de kaart tonen kleine temperatuurvariaties aan. Een blauwe kleur weerspiegelt koude temperaturen en een rode kleur warme temperaturen. De verscheidenheid weerspiegelen het verschil in dichtheid van materies, zoals sterren en ruimtestelsels, in het universum.

En er zijn blijkbaar meer materies dan tot nog toe werden geregistreerd. 31,7 procent van het universum bestaat uit eigenlijke materie tegenover 68,3 procent 'donkere energie', dat verantwoordelijk is voor de voortdurende expansie van het universum.

Het universum is met andere woorden minder snel uitgezet dan oorspronkelijk werd gedacht. Met het gevolg dat het universum ouder is dan tot nu toe werd beweerd, 50 miljoen jaar ouder. Waardoor het universum ongeveer 13,82 miljard jaar geleden zou ontstaan zijn.

Big Bang theorie bevestigd

Door de hoge gevoeligheid van de Planck satelliet, dat het derde Westerse project is dat de sinds 1964 ontdekte straling in kaart brengt na COBE, gestart in 1989, en WMAP, gestart in 1991, van NASA, zeggen wetenschappers ook bewijs te hebben gevonden van de oerknal of 'inflatie'. Inflatie is een relatief recent concept, ingevoerd in de jaren 1980, dat verwijst naar de extreme expansie van het universum in de eerste milliseconden na het ontstaan ervan.

Door de hoge gevoeligheid van de Planck satelliet zijn niet alleen theorieën, zoals de big bang, bevestigd, maar worden sommige ook ontkracht. Zo blijkt de gemiddelde luchttemperatuur niet symmetrisch te zijn, maar is de zuiderse halfrond warmer dan de noordelijke. En ook de 'koude' plek rond het sterrenbeeld Eridanus is groter dan verwacht.

Deze nieuwe kaart zou dus wel eens het begin kunnen zijn van aangepaste of zelfs nieuwe theorieën omtrent de oerknal. (LS)

Vijftien maanden onderzoek met de 17,5 miljoen euro kostende Planck telescoop, een satelliet uit 2009 die temperatuurschommelingen waarneemt, heeft geleid tot een nieuwe kaart die het 'oudste licht' weergeeft. Op de kaart is een gedetailleerde weergave te zien van een gloed, ontstaan door kosmische microgolfstralingen, doorheen de ruimte ten tijde van de vorming van het universum. Temperatuurverschillen De verschillende kleuren op de kaart tonen kleine temperatuurvariaties aan. Een blauwe kleur weerspiegelt koude temperaturen en een rode kleur warme temperaturen. De verscheidenheid weerspiegelen het verschil in dichtheid van materies, zoals sterren en ruimtestelsels, in het universum. En er zijn blijkbaar meer materies dan tot nog toe werden geregistreerd. 31,7 procent van het universum bestaat uit eigenlijke materie tegenover 68,3 procent 'donkere energie', dat verantwoordelijk is voor de voortdurende expansie van het universum. Het universum is met andere woorden minder snel uitgezet dan oorspronkelijk werd gedacht. Met het gevolg dat het universum ouder is dan tot nu toe werd beweerd, 50 miljoen jaar ouder. Waardoor het universum ongeveer 13,82 miljard jaar geleden zou ontstaan zijn. Big Bang theorie bevestigd Door de hoge gevoeligheid van de Planck satelliet, dat het derde Westerse project is dat de sinds 1964 ontdekte straling in kaart brengt na COBE, gestart in 1989, en WMAP, gestart in 1991, van NASA, zeggen wetenschappers ook bewijs te hebben gevonden van de oerknal of 'inflatie'. Inflatie is een relatief recent concept, ingevoerd in de jaren 1980, dat verwijst naar de extreme expansie van het universum in de eerste milliseconden na het ontstaan ervan. Door de hoge gevoeligheid van de Planck satelliet zijn niet alleen theorieën, zoals de big bang, bevestigd, maar worden sommige ook ontkracht. Zo blijkt de gemiddelde luchttemperatuur niet symmetrisch te zijn, maar is de zuiderse halfrond warmer dan de noordelijke. En ook de 'koude' plek rond het sterrenbeeld Eridanus is groter dan verwacht. Deze nieuwe kaart zou dus wel eens het begin kunnen zijn van aangepaste of zelfs nieuwe theorieën omtrent de oerknal. (LS)