Te intensief moeder willen zijn kan ongezond zijn

Moeders die te intensief moeder willen zijn, kunnen last krijgen van stress en depressies.

In zoogdieren zoals de mens valt een verhoudingsgewijs groot deel van de last voor het krijgen van kinderen (vanaf de conceptie) op de schouders van de vrouw – dat is de aard van het beestje. De meeste vrouwen zijn meer moeder dan hun man vader is, omdat ze zelfs fysiek al meer investeren in het grootbrengen van de kroost.

Een verhoudingsgewijs niet gering aantal moeders drijft dat moederschap tot het extreem. Ze vinden dat vooral vrouwen voor de kinderen moeten zorgen, dat de kinderen belangrijker zijn dan de rest, dat ze zwaar moeten investeren om hun kinderen zo goed mogelijk op weg te zetten.

Maar een studie gepresenteerd in de Journal of Child and Family Studies toont aan dat zo’n intensief moederschap niet gezond is voor een vrouw. Intensieve moeders rapporteren veel meer klachten gebonden aan stress en zelfs depressie dan vrouwen voor wie het allemaal wat losser mag. Het lijkt er sterk op dat die vrouwen, al dan niet bewust, een deel van hun eigen welzijn opofferen in een poging hun kinderen zo goed mogelijk op weg te zetten. Een strategie die niet noodzakelijk gunstig is, want kinderen kunnen ook lijden onder de stress van hun moeder. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content