Nog dit jaar eerste Chinese landing op de maan

Trui Engels Journalist Knack.be

China heeft zich een nieuw doel gesteld in zijn ambitieuze ruimteprogramma.

China heeft aangekondigd dat het met de onbemande Chang’e 3-missie tegen het einde van 2013 een landing op de maan wil maken. Het zal de eerste keer zijn dat een Chinees ruimtevaartuig op een hemellichaam zal landen.

De missie is een onderdeel van de tweede fase van het Chinese maanprogramma, dat vernoemd is naar Chang’e, de Chinese godin van de maan. Bij de twee eerdere missies werden ruimtesondes in een baan rond de maan gebracht.

Indien succesvol, zal de Chang’e-3 de eerste Chinese zachte landing zijn op het maanoppervlak sinds de Sovjetische Loena 24 in 1976.

Na de landing wordt een rover uitgezet die voor een periode van drie maanden over de maan zal rijden.

Chinese vlag op de maan

De beslissing van de Amerikaanse regering in 2010 om niet meer naar de maan terug te keren, biedt mogelijkheden voor China, dat mogelijk tegen 2020 het tweede land in de wereld kan worden dat een mens naar de maan brengt en een vlag naast de Amerikaanse zal planten.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zopas nog met succes een laatste ruimtesonde naar de maan gelanceerd. De onbemande sonde, zo groot als een stadswagentje, moet de extreem dunne atmosfeer en het maanstof bestuderen. Het project werd in 2008 opgestart.

De NASA heeft intussen haar zinnen gezet op het vangen van een asteroïde, wellicht tegen 2025, en op een bemande missie naar Mars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content