Van 40 procent van alle kankermedicijnen wordt aanbevolen dat ze worden ingenomen op een nuchtere maag om een eventuele wisselwerking met voeding te vermijden. Maar uit onderzoek blijkt nu dat kankermedicijnen net beter worden opgenomen als ze met een licht ontbijt worden geslikt en dat er dus een lagere dosis van nodig is. Dat heeft op zijn beurt een kostenbesparend effect op de gezondheidszorg, zo schrijft de Nederlandse krant De Volkskrant.

Wetenschappers van het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc onderzochten hoe ze de gezondheidszorg goedkoper kunnen maken. Een van de onderzoeken is een studie naar hoe antikankermiddelen beter kunnen worden opgenomen. Ziekenhuisapotheker Floor Lubberman ontdekte vorig jaar dat van pazopanib, een middel tegen onder meer niercelkanker, een kwart minder nodig is als het wordt ingenomen met een ontbijt. Dat komt neer op een landelijke besparing van 3 miljoen euro per jaar, aldus De Volkskrant. Van een veelgebruikt middel tegen uitgezaaide prostaatkanker zou zelfs de helft minder nodig zijn met een ontbijt, een besparing van 28 miljoen euro.

De reden waarom fabrikanten aanbevelen om hun medicijnen op een nuchtere maag in te nemen, is omdat er een mogelijke wisselwerking is tussen de pillen en het opgenomen ontbijt. De medicijnen worden echter getest op basis van een ontbijt met spek en eieren dat door de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA wordt voorgeschreven. Een Europees ontbijt is veel lichter dan de Amerikaanse variant en vereist dus andere voorschriften.

Vooraleer lagere dosissen van kankermedicijnen met een ontbijt kunnen worden aangeboden, is er verder onderzoek nodig. Een bijkomend probleem is dat een licht ontbijt ook moeilijk te standaardiseren valt, aldus de onderzoekers.

Van 40 procent van alle kankermedicijnen wordt aanbevolen dat ze worden ingenomen op een nuchtere maag om een eventuele wisselwerking met voeding te vermijden. Maar uit onderzoek blijkt nu dat kankermedicijnen net beter worden opgenomen als ze met een licht ontbijt worden geslikt en dat er dus een lagere dosis van nodig is. Dat heeft op zijn beurt een kostenbesparend effect op de gezondheidszorg, zo schrijft de Nederlandse krant De Volkskrant. Wetenschappers van het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc onderzochten hoe ze de gezondheidszorg goedkoper kunnen maken. Een van de onderzoeken is een studie naar hoe antikankermiddelen beter kunnen worden opgenomen. Ziekenhuisapotheker Floor Lubberman ontdekte vorig jaar dat van pazopanib, een middel tegen onder meer niercelkanker, een kwart minder nodig is als het wordt ingenomen met een ontbijt. Dat komt neer op een landelijke besparing van 3 miljoen euro per jaar, aldus De Volkskrant. Van een veelgebruikt middel tegen uitgezaaide prostaatkanker zou zelfs de helft minder nodig zijn met een ontbijt, een besparing van 28 miljoen euro.De reden waarom fabrikanten aanbevelen om hun medicijnen op een nuchtere maag in te nemen, is omdat er een mogelijke wisselwerking is tussen de pillen en het opgenomen ontbijt. De medicijnen worden echter getest op basis van een ontbijt met spek en eieren dat door de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA wordt voorgeschreven. Een Europees ontbijt is veel lichter dan de Amerikaanse variant en vereist dus andere voorschriften.Vooraleer lagere dosissen van kankermedicijnen met een ontbijt kunnen worden aangeboden, is er verder onderzoek nodig. Een bijkomend probleem is dat een licht ontbijt ook moeilijk te standaardiseren valt, aldus de onderzoekers.