Union verslaat Antwerp in finale en pakt eerste prijs in 89 jaar

Ross Sykes van Union in duel met Vincent Janssen van Antwerp. © Belga Image

Union Sint-Gillis heeft de Beker van België gewonnen. De Brusselaars haalden het in de finale in het Koning Boudewijnstadion met 1-0 van titelverdediger Antwerp, dankzij een doelpunt van verdediger Koki Machida. Voor Union is het, na de landstitel in 1935, de eerste prijs op het hoogste niveau in 89 jaar.

Antwerp en Union zorgden op de Heizel niet voor een memorabele openingsfase. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de partij en brachten de bekerfinale traag op gang. Antwerp trapte een keer op de paal en Union was vooral gevaarlijk op de tegenaanval, maar de wedstrijd ontplofte pas echt voor het eerst vlak voor de pauze, toen de Japanner Machida (45.+1) Union op voorsprong zette. Als een duiveltje uit een doosje dook de verdediger bij een hoekschop op de juiste plaats op en tikte hij het openingsdoelpunt tegen de touwen.

Afzwaaier

Antwerp opende de tweede helft met de jacht naar de gelijkmaker, maar kwam niet verder dan een paar hoekschoppen en een afzwaaier van Eliot Matazo. Terwijl The Great Old vruchteloos verder zocht naar kansen, geraakte ook Union nog amper tot aan het doel van Antwerp. Jurgen Ekkelenkamp zorgde rond het uur wel voor opwinding door neer te gaan in de zestien na een contact met Christian Burgess, maar scheidsrechter Lambrechts wees niet naar de stip.

Antwerp kreeg dankzij diezelfde Ekkelenkamp nadien nog één grote kans op de gelijkmaker, maar de middenvelder strafte het foutje van Burgess niet af. De titelverdediger drong nog aan in het slot, maar Union kraakte niet meer en mocht zijn eerste zege in de Beker sinds 1914 vieren.

Union is dankzij de bekerwinst zeker van deelname aan de play-offs van de Europa League, maar kan dat Europees ticket nog verbeteren indien het op de eerste of tweede plaats eindigt in de competitie.

Lees meer over:

Partner Content