'Mannenstress' bij muizen problematisch voor de wetenschap

29/04/14 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

Uit een onderzoek blijk dat muizen schrik hebben van mannen, maar niet van vrouwen. Dit zou een groot probleem kunnen zijn voor de wetenschap.

'Mannenstress' bij muizen problematisch voor de wetenschap

© Thinkstock

Volgens een nieuwe studie in het vakblad Nature Methods van onderzoekers van de McGill University in Montreal, lokt de geur van mannelijke feromonen bij muizen en ratten een stressreactie uit die vergelijkbaar is met de opsluiting in een buis gedurende 15 minuten. De aanwezigheid van een vrouw doet de dieren echter kennelijk niets. Dat is meteen ook de reden waarom vrouwen vaker schrik lijken te hebben van muizen en ratten. Het ongedierte gaat gewoon rustig zijn gang wanneer er geen mannen in de buurt zijn. Het is de eerste keer dat een studie aantoont dat laboratoriumdieren zich bewust zijn van menselijke aanwezigheid.

Laboratoriumratten en -muizen maken al meer dan een eeuw een wezenlijk onderdeel uit van wetenschappelijk onderzoek, maar de angst van muizen voor mannelijke onderzoekers zou weleens de resultaten behoorlijke kunnen beïnvloeden. Gestresseerde muizen en ratten, die wereldwijd 95 procent van alle proefdieren uitmaken, zijn immers minder gevoelig aan pijn. Onderzoekers maken zich daarom zorgen dat experimenten die de neveneffecten van medicijnen onderzoeken of testen die de verschillende pijnniveaus meten, in het gedrang komen als de ratten en muizen al van in het begin lijden onder stress.

Volgens de onderzoekers reageren de dieren op mannelijke geuren om hun territorium te beschermen. Het zijn bovendien niet alleen mannelijke onderzoekers die een dergelijk reactie uitlokken, maar ook andere mannelijke geuren zoals van honden, katten en cavia's.

De oplossing is eenvoudig: laat mannelijke onderzoekers eerst een tijdje doorbrengen in de buurt van de dieren vooraleer met het experiment te beginnen aangezien de stresswaarden pas dalen na een langdurige blootstelling aan mannelijke geuren.

Lees meer over:

Onze partners