5 beschamende wetenschappelijke experimenten

De wetenschap kende in haar lange geschiedenis heel wat gloriemomenten, maar net zoals de mens is ook zij niet perfect. Een overzicht van de 5 meest schandelijke wetenschappelijke proeven volgens het blad ‘Scientific American’.

Lobotomie

In 1949 won de Portugese neuroloog Egas Moniz de Nobelprijs voor het uitvinden van de lobotomie, een manier om mentale aandoeningen te behandelen door een scherp instrument in de schedel binnen te brengen en het weefsel in de frontale kwabben te vernietigen. De Amerikaan Walter Freeman ontwikkelde een snellere methode waarbij het niet nodig was om de schedel van de patiënt te doorboren. Een instrument werd onder plaatselijke verdoving boven de oogbol, onder het ooglid door, de schedel in gedreven en dan in de hersenen heen en weer bewogen.

In de jaren 50 toerde Freeman door de Verenigde Staten in zijn zogenaamde ‘Lobotomobile en voerde hij 25 operaties per dag uit in psychiatrische ziekenhuizen. Op ene bepaald moment stiereven drie patiënten op één dag in de staat Iowa nadat Freeman hen had geopereerd. De Amerikaanse neuroloog bleef echter de lobotomie uitvoeren tot 1967.

Kernproef op Bikini-eiland

In maart 1954 testten de Verenigde Staten een thermonucleaire bom op de Bikini-atol in de Stille Oceaan. De bom bleek, tot grote verrassing van de wetenschappers, 1.000 keer krachtiger te zijn dan de bommen die in 1945 Hiroshima en Nagasiki verwoestten. De radioactiviteit die vrijkwam bij de explosie verspreidde zich over de hele aarde. Bewoners van eilanden in de buurt, alsook 23 mensen op een Japanse vissersboot, raakten radioactief besmet en stierven.

In 1963 kwam er een verbod op atmosferische testen, maar de wapenwedloop duurde voort. Vandaag bezitten acht landen een totaal van meer dan 20.000 nucleaire wapens.

Amerikaanse syfilistesten in Guatemala

Van 1946 tot 1948 infecteerden Amerikaanse dokters opzettelijk 1.300 psychiatrische patiënten, gevangenen, prostituees en soldaten in Guatemala met syfilis en andere geslachtsziektes. Er werd in hun huid gesneden om de bacteriën in te brengen of ze werden rechtstreeks in de ruggengraat gespten. De onderzoekers gaven sommige patiënten penicilline om de effectiviteit van het antibioticum te testen, maar vele anderen werden niet behandeld.
Het experiment in Guatemala vond plaats terwijl in Neurenberg Nazi-dokters terecht stonden voor het uitvoeren van onethische experimenten.

In 2010 bood de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haar verontschuldigingen aan voor de Syfilisexperimenten.

Van een homo een hetero maken

Psychiater Robert Heath deed baanbrekend onderzoek naar de mogelijkheid van elektrische stimulatie van de hersenen om schizofrenie en andere aandoeningen te behandelen. In 1972 beschreef Health in de Journal of Nervous and Mental Disease, een experiment op een 24-jarige homoseksueel met een geschiedenis van epilepsie, depressie en drugsmisbruik. Heath boorde een gat in de man zijn schedel en bracht een elektrode in het gedeelte van de hersenen dat geassocieerd wordt met genot. Zo kon de patiënt deze zone stimuleren door op een knopje te drukken. Zo stimuleerde hij zichzelf tot het hebben van een orgasme bij het bekijken van een heteroseksuele pornofilm en later zelfs bij een seksueel contact met een vrouwelijke prostituee.

Psychiatrische medicijnen voor kinderen.

Scientific American stelt zich de vraag of de tijd van de vreselijke wetenschappelijke experimenten eigenlijk wel voorbij is. Al twee decennia geven psychiaters miljoenen kinderen Rilatine, Prozac en Xanax zonder echt goed te weten of die medicijnen wel werken. Volgens onderzoek namen in 2009 meer dan 500.000 Amerikaanse tieners en kinderen, onder wie kinderen van minder dan twee jaar, antipsychotica, die volgens The New York Times ‘mogelijk grote risico’s voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam hebben’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content