Zwitsers voor boerkaverbod en tegen elektronische identiteit

© Belga Image

Zwitsers hebben zich zondag in referenda weer kunnen uitspreken en een kleine meerderheid heeft zich volgens de eerste berichten achter een verbod op gezichtsbedekkende kleding geschaard.

De term boerka kwam officieel niet op de stembiljetten voor, maar voor iedereen is het duidelijk dat het om dat soort gezichtsbedekking gaat. Er zijn naar schatting dertig mensen in Zwitserland die een boerka dragen, aldus plaatselijke media.

Campagneposters met de teksten ‘Stop de radicale islam! ‘ en ‘Stop het extremisme! ‘, waarop een vrouw in een zwarte nikab te zien is, zijn in veel steden opgehangen. Tegenstanders van het verbod voeren de slogan ‘Nee tegen een absurde, nutteloze en islamofobe antiboerkawet’. Het verbod zou betekenen dat niemand zijn gezicht volledig mag bedekken in de openbare ruimte. Er zijn wel uitzonderingen, zoals in gebedshuizen.

Een grote meerderheid heeft zich daarnaast duidelijk gekeerd tegen een speciale ‘elektronische identiteit’. De regering wil een wettelijk kader scheppen om de Zwitsers een ‘e-ID’ te kunnen geven waarmee tal van administratieve of financiële zaken veel eenvoudiger via internet mogelijk zouden worden. Volgens de federale regering loopt het land ver achter bij andere Europese landen op dit gebied. Maar in het referendum keerden de meesten zich tegen het wetsvoorstel, omdat ze vrezen dat de Zwitserse overheid particuliere internetbedrijven gaat inschakelen en dat dit gevaren inhoudt voor zowel de burger als voor de staat.

Er wordt landelijk ook gestemd over een vrijhandelsverdrag met Indonesië. Plaatselijk worden er in talrijke referenda door het ‘Stimmvolk’ allerlei bestuursvragen beantwoord. In Zürich moet de kiezer bijvoorbeeld instemmen met de aanleg van een park als overkapping van een stuk autoweg in een project dat veel duurder blijkt uit te vallen dan eerder de bedoeling was. Arme inwoners van het kanton Genève kunnen dankzij een referendum van zondag rekenen op meer financiële bijstand. In Sankt Moritz is een voorstel om alle buitenlanders stemrecht te geven weggestemd. Er zijn ook in sommige plaatsen lokale of kantonnale verkiezingen.

Zwitserse referenda worden meestal op een zondagmorgen gehouden en de stembureaus sluiten dan op het middaguur. Maar Zwitsers kunnen de voorafgaande week ook al stemmen per post of e-mail.

Partner Content