‘Zwaarste drugscrisis ooit in VS’
De Verenigde Staten kampen met ‘de zwaarste drugscrisis ooit’, zo meldt de Amerikaanse overheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Vooral opioïden zoals heroïne zijn de boosdoeners. Het aantal doden neemt gestaag toe.
De Verenigde Staten zitten met een drugsprobleem. De Amerikaanse overheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) spreekt van de “zwaarste crisis in de geschiedenis”.
Twee doden per dag in New York
De situatie in New York is ernstig. Het aantal drugsdoden in de miljoenenstad is tussen 2010 en 2013 met 41 procent toegenomen. De stedelijke gezondheidszorg meldde 782 gevallen in 2013: statistisch gezien zijn dat er meer dan twee per dag.
Met 77 procent was een groot deel van de aan een overdosis gestorven mensen afhankelijk van opioïden. Daartoe behoren pijnstillers, methadon en heroïne. Staten Island blijft het zwaarst getroffen New Yorkse stadsdeel. Na een antidrugscampagne daalde het aantal doden door een overdosis daar de laatste twee jaar tot ongeveer 32 procent.
Sterfgevallen heroïne verdubbeld
In meer dan de helft van alle gevallen speelt heroïne een rol. Het verdovende middel lijkt de drugsscène weer te domineren. De voorbije drie jaar zijn de sterfgevallen door heroïnegebruik in de stad verdubbeld.
“Omdat het als jongere, eigenlijk gezonde mens, moeilijk is om het middel te laten voorschrijven, wenden die jongeren zich tot de zwarte markt”, zegt Andrew Kolodny, medisch hoofd van het Phoenix House, een in heel het land actieve hulporganisatie voor drugsverslaafden. Op de zwarte markt is heroïne al voor minder dan vier euro te verkrijgen.
Erger nog dan in New York is het bijvoorbeeld gesteld in de staten Tennessee, Kentucky, North en South Carolina. “De opioïdecrisis is een probleem in heel de Verenigde Staten”, aldus Kolodny.
Nieuwe groepen verslaafden
De huidige crisis heeft een heel andere dimensie dan de heroïne- en crackepidemieën uit de jaren ’70 en ’80, die wereldwijd de krantenkoppen haalden, meent Kolodny. Destijds ging het meestal over stedelijke Afro-Amerikanen uit arme gezinnen. Vandaag gaat het om twee nieuwe hoofdgroepen van verslaafden: 18- tot 35-jarigen die korte tijd pijnstillers voorgeschreven kregen en het effect als plezierfactor gewaarworden, en 40- tot 70-jarigen uit de hogere middenklasse. Die zijn overwegend blank, hebben gestudeerd en zijn afkomstig uit landelijkere gebieden.
‘Elke volwassene heeft pillendoos op nachtkastje’
De kritiek van de CDC is vooral tegen artsen gericht. In 2012 schreven de Amerikaanse dokters 259 miljoen voorschriften voor pijnstillers uit, zoveel dat elke volwassene statistisch gezien een pillendoos op het nachtkastje heeft staan. Vooral het langdurige voorschrijven van opioïden leidt tot verslavingen bij de 40- tot 70-jarigen, waarschuwt expert Kolodny.
Enkele staten zijn inmiddels begonnen het voorschrijfgedrag van artsen strenger te controleren om de hoeveelheid voorschriften te reduceren en meer verantwoordelijkheidszin te creëren. Bovendien zijn er vele voorlichtingsprogramma’s. Eerste successen zijn naar verluidt al merkbaar. Zo daalde in Florida volgens de CDC het aantal sterfgevallen door de zware pijnstiller Oxycodon tussen 2010 en 2012 met de helft.
‘Nalaxon redt levens’
Ook in New York wordt opgetreden. Sinds mei dit jaar heeft de politie Nalaxonpreparaten bij zich. Het middel wordt als veilig beschouwd en kan in geval van een overdosis levensreddend werken. “Die interventie is een goede zaak en een eerste stap uit de crisis”, zei Kolodny. Maar er moet vooral voorkomen worden dat mensen afhankelijk worden en de huidige verslaafden moeten een goede behandeling krijgen. “Anders komt er eenvoudigweg een grotere zwarte markt met meer heroïne”. (Belga/WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier