Zelfde Duitse familie in verkiezingsspot liberalen en extreemrechtse NPD

Blije 'Duitse' familie fietst zowel in het verkiezingsfilmpje van de liberalen FDP als het rechts-extremistische NPD. © YouTube
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Naar aanleiding van de Duitse verkiezingen op 22 september circuleert een campagnefilmpje van de liberalen waarin een jonge familie wordt getoond. Maar die zelfde familie figureert ook in een verkiezingsspot van de rechts-extremistische NPD.

Een vrolijke Duitse familie op de fiets in een idyllisch landschap, die beelden toont de liberale Duitse partij FDP in een verkiezingsspot. “Alleen met ons krijgt u opnieuw vier goede jaren”, luidt het. Nu blijkt dat dezelfde familie ook al te zien was in een filmpje van de extreemrechtse NPD. En bovendien zou het niet om een Duitse, maar om een Sloveense familie gaan.

Fins reclamespotje

Een Duitse blogger merkte als eerste op dat beide partijen, met uiteenlopende idealen, hetzelfde filmpje gebruikten, schrijft Der Spiegel. De ‘fietsfamilie’ is bovendien niet voor het eerst te zien, eerder zijn dezelfde beelden gebruikt in een Fins reclamespotje voor kwark.

Sloveense familie

De blogger bracht bovendien aan het licht dat de familie helemaal niet door een Duits landschap fietst. Het materiaal komt namelijk uit Slovenië. Een onaangenaam detail voor de xenofobe partij NPD. Maar even pijnlijk voor de rechtse FDP, die dus met een Sloveense familie reclame maakt voor een “sterk Duitsland.”

De FDP is niet opgezet met de situatie en liet weten de beelden zo snel mogelijk uit het verkiezingsfilmpje halen.

Partner Content