‘Zelensky overleefde in voorbije week reeds drie moordpogingen’

Volodimir Zelenski in een videoboodschap © Belga Image

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft sinds het begin van de Russische inval in zijn land al zeker drie moordpogingen overleefd, schrijft de vooraanstaande Britse krant The Times.

Volgens de informatie van The Times ging het om plannen voor een aanslag op Zelensky van twee verschillende groepen huurlingen: twee keer de beruchte, door het Kremlin gesteunde paramilitaire Wagner-groep en één keer Tsjetsjeense soldaten.

De aanslagen mislukten dankzij informatie die aan de Oekraïense autoriteiten werd bezorgd door bronnen binnen de Russische geheime dienst FSB die tegen de oorlog in Oekraïne zijn, zo verwijst The Times naar uitspraken van de Oekraïense regering.

Staatsvijand nummer één

Volodymyr Zelensky is staatsvijand nummer één voor Rusland. Het Kremlin beargumenteert – zonder concrete bewijzen – dat hij een regering neonazi’s leidt die een genocide uitvoeren op de Russischtalige bevolking van Oekraïne.

The Times berichtte eerder deze week al dat 400 huurlingen van de Wagner-groep jacht maken op de Oekraïense president.

Vorige week zei ook de Belgische ambassadeur bij de NAVO, Pascal Heyman, dat alles erop wijst dat Zelensky het hoofddoel van de Russische operatie in Oekraïne is en dat ‘Poetin niet zal stoppen tot het huidige bewind verwijderd is.’

Zelensky zelf heeft al aanbiedingen gekregen om geëvacueerd te worden maar lijkt vastberaden om in Kiev blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content