Wie wordt de opvolger van Cameron? Crabb en Fox vallen af

© Reuters

Dinsdag vond de eerste stemronde plaats voor de opvolger van de Britse premier en partijleider David Cameron. De eerste resultaten daarvan zijn nu bekend.

De resultaten van de eerste stemronde voor de opvolger van David Cameron zijn bekend: Stephen Crabb en Liam Fox vallen af. Dat betekent dat er nog één overblijver moet afvallen voor de campagnes van start kunnen gaan.

De deadline om de kandidatuur te stellen voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij, en dus het Britse premierschap, was donderdag 30 juni. De vijf kandidaten waren Stephen Crabb, Liam Fox, Andrea Leadsom, Michael Gove en Theresa May. Vervolgens zijn er iedere dinsdag en donderdag stemrondes, die doorgaan tot er twee kandidaten overblijven

De uitslag van de eerste stemronde zag eruit als volgt: Theresa May won en kreeg 165 parlementsleden achter zich. Andrea Leadsom kreeg er 66 achter zich en Michael Gove 48.

Crabb en Fox hebben intussen al laten weten dat zij topfavoriet Theresa May steunen. Boris Johnson – die een mes in de rug kreeg van Michael Gove en zich niet kandidaat stelde – heeft zijn steun uitgesproken voor Andrea Leadsom. Zoals het er nu uitziet zal de uiteindelijke strijd gaan tussen twee vrouwen, maar dat kan uiteraard nog veranderen. Niets is zeker in de Britse politiek, dat hebben we de afgelopen twee weken wel geleerd. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content